Hur man väljer ett vin?

Om du inte är en ärftlig vinmakare och inte äger din egen vinkällare, inte en restauratör och inte en sommelier, undrar du förmodligen vad som ska väljas för ett visst tillfälle. Det kan vara en semester, en kväll med vänner eller hemma, en romantisk middag.

Vilken typ av vin att välja beror ofta på tillfället: vid nyårsfesten eller vid ett bröllop är det vanligt att dricka champagne eller mousserande viner. Dagligt vanligt bordsvin passar varje dag, och ett vin vin motsvarar årsdagar. Mycket beror på det företag där du planerar att spendera din tid: män föredrar torra viner eller speciella sådana, som portvin eller Madeira, och damer tycker ofta om semisweet eller sött vin, vissa föredrar härdade viner.

Vad är vinerna - vi läser etiketten

Vin enligt traditionell klassificering är uppdelade i flera kategorier beroende på parametrarna.

Beroende på åldern är vinen uppdelad i Beaujolais (årets vin), vanligt (vinet kan inte stå i fat, strax efter fermentering sänks drycken i flaskor), i åldern (efter jäsning är vinet åldrat i minst ett halvt år i ekfat), vintage (inte mindre än en och en halv åldrande år) och insamling (minst 3 år gammal).

Beroende på det vin som framställs av druvorna kan man skilja enskilda viner (från en typ av druvor) och blandade (flera druvor används för vinproduktion).

Med mängden socker är vinen uppdelad i torr (en tårta, sur smak, kanske med en ljus bitterhet), halvtorkat och semisweet (de har en måttlig söt smak, druvtoner är mycket värre än i torra viner), efterrätt (mycket söta viner) och likör namnet talar för sig själv). Torra viner är minst starka (upp till 12 grader), sprit - den starkaste (upp till 20 grader).

Förutom detta kan vin vara röd, vit, rosa, mousserande, mjukt och tyst. Hur man väljer ett gott vin och inte bli förvirrad i de olika produkterna som presenteras?

Några tips om att välja ett vin

Om du bestämmer dig för att ge en flaska gott vin en stund, överväga några punkter.

Köpplatsen är viktig: garanterat högkvalitativt vin kan köpas i vinbutiker och specialaffärer - på sådana ställen handlar de bara om pålitliga leverantörer och följer noggrant produktkvaliteten. Förresten fungerar som regel en konsult i en sådan butik, som kommer att ge råd om hur man väljer ett torrt vin eller vilken typ av vitt vin som helst föredrar under denna period.

De bästa vinerna är franska, men inte alla vet hur man väljer ett franskt vin, och om du inte talar språket för musketörer, leta efter ordet Château på etiketten. Det innebär att vinet produceras under kontroll av en speciell avdelning, är mycket högkvalitativ.

Vin bestämmer snacks och vice versa: vita viner (torr eller halvtorkad), rött kött (kalvkött, fläsk), vilt och medelhavsmat serveras traditionellt med röda viner till fisk, skaldjur och kycklingbröst. Rosa viner är bra för lätta tilltugg, och starka och speciella - till ostar. Om du har en flaska vitt vin, till exempel Aligote eller Chardonnay, och till middag ska det serveras grekiska sallads- och lammkoteletter, är det bättre att rengöra vitt vin till bästa fall och tänka på hur man väljer ett rött torrt vin - det kommer att dekorera en sådan middag.

Kom ihåg att vinerna inte gillar varm mat (det brinnande tungan uppfattar inte hela utbudet av smaker), det passar inte bra med mycket skarpa rätter och kombineras inte alls med marinader och pickles - inget bättre än ett glas kall vodka har uppfunnits för dem. Och viktigast: i halsen av vinhälsa, i glaset - ett gott humör, i flaskan - möjliga problem. Var måttlig.