Vine lämnar för dolma för vintern

Dolma är en av de mest populära rätterna från folken i Centralasien och Transkaukasien. Men tack vare dess läckra ursprungliga smak och samtidigt enkel matlagning tar det en värdig plats i vårt kök. Principen för denna maträtt liknar våra kålrullar , men som en grund i stället för kål druvor tas det, och det finns vissa skillnader i urvalet av kryddor, tillagning och servering.

Idealiskt alternativ för Dolma är naturligtvis färska unga druvblad, storleken på en palm. Men ungdomsperioden är begränsad och därför släcks bladen ut och skördas för framtida bruk i början av sommaren, så att de kan användas året runt för att laga sin favoriträtt.

Det finns många sätt att förbereda. Vi kommer att beskriva dem i detalj i vår artikel.

Skörd av vinblad för vintern för dolma

Blad för dolma kan antingen marineras eller hållas färskt. För att göra detta tvättas nyligen skurna lakan noggrant, läggas ut på en ren handduk och ger en bra uttorkning. De ska inte ha en enda droppe fukt, det är mycket viktigt för en idealisk konservering. Läng sedan löven ovanpå varandra med en hög med tio bitar och vrid dem i en snäv rulle. Vik sedan rullen med matfilm och lägg den i frysen för förvaring.

Om volymen på din frys inte tillåter dig att göra stora arbetsstycken, kan de vikta bladen packas i glasburkar väldigt tätt, rullas upp och steriliseras i ugnen i tjugo minuter.

Några erfarna hemmafruar använder ett annat enkelt och mycket effektivt sätt att lagra druvblad. Beredda täta rullar placeras i plastflaskor med halv liter. Varje kommer att innehålla cirka fem buntar av ett ark vardera. Komprimera sedan behållaren för att maximera avlägsnande av luft och dra åt spärren. Således är bladen färska under lång tid. Detta är givetvis förutsatt att deras yta torkas väl från fuktrester, annars kan de bli mögelaktiga.

Hur man plockar druvbladet till dolma?

Vinblad för dolma kan också marineras. För att göra detta, fräscha unga löv tvättas väl, lägg i en djup skål, häll varmt vatten och dränera omedelbart det. Lätt mjukade blancheringslöv monteras i flera bitar och vikas med rullar eller kuvert. Sedan lägger vi buntarna tätt i en beredd ren steril burk och fyller den med en het marinade. För beredningen värms vattnet till kokning, tillsätt tre eller fyra ärter av sötskinnad peppar, en halv tesked senapspulver och en tesked salt. Detta är en beräkning för en 1 liters burk druvblad. Var noga med att se till att saltlösningen fyller alla tomrum mellan bladen i burken. Sedan spänner vi behållarna med kokta sterila lock och bestämmer oss för lagring i skafferi till andra skivor.

Hur man saltar och lagrar druvblad för dolma?

Druvbladen är perfekt bevarade i en enkel saltlösning. För detta arbetsstycke avskurnar vi de unga druvbladen tillsammans med stekarna, tvättar dem väl, lägger ihop tio bitar och binda den med en ren tråd. Vi lägger buntarna i en ren burk och fyller dem med enkel koksaltlösning. För beredningen upplöses i kallt vatten sådan mängd ej jodiserat salt att det råa ägget flyter på en yta. Bladen måste vara helt täckta med saltad vätska, därför är det under lagring nödvändigt att hälla på det som det blöts i blad och sänker nivån av saltlösning. Krukor med sådant ämne är täckta med nylonlock och bestämda för lagring på en sval plats.

Korrekt saltade druvblad kan lagras i flera år, och innan de lagas måste de blötläggas i rent vatten.