La Amistad


Costa Rica kallas ofta ett landbevarande. Här skyddar inte bara naturliga komplex, men de ökar också dem hela tiden. På statens territorium finns mer än 50 olika naturreservat och mer än 100 naturskyddsområden, som är privata. Den mest kända av dem är International Park La Amistad (La-Amistad).

Allmän information

Parken upptar en stor andel av territoriet i de två länderna - Costa Rica och Panama - och sträcker sig från toppen av Talamanca-området till korallrevet i Karibiska havet. Reservens namn är översatt från spanska som "vänskap". Ett stort bidrag till skapandet och inrättandet av parken gjordes av de svenska downshifterna Karen och Olaf Vesberg. Cirka 50 tusen hektar jungfru skog skars ned och förstördes på ett år. Olaf försökte stoppa poachers verksamhet, för vilken han dödades. Hans anhängare fortsatte Vesbergs väg och kunde öppna reserven.

Inledningsvis etablerades La Amistad som miljöskyddsmiljö i Costa Rica , men gradvis beslöt sig grannstaten Panama också att ansluta sig till projektet. 1982, den 22 februari, La Amistad officiellt förklarade den internationella parken. Det här är en del av det övergripande centrala amerikanska programmet, som syftar till att skapa en enda kontinuerlig skogskorridor från Panama till Mexiko, samt bevara ekosystemet i regionen, där nästan 80 procent av den naturliga miljön förstördes. 1983 var parken La-Amistad inkluderad i UNESCOs världsarvslista. Denna organisation bryr sig om reservens territorium på grund av dess stora betydelse för vetenskapen, och också på grund av den stora mångfalden av flora och fauna.

Parkens territorium

På buffertzonens område i reserven är de ledande tillverkarna av nötkött och kaffe i Centralamerika. Inne i landet är svårt att komma åt, så det är ännu inte helt klart.

Under 2000-talet gjorde forskare från University of Panama, INBio och Natural History Museum i London flera expeditioner djupt i International Park La-Amistad. Under 2006 tillhandahölls finansiering (både Costa Rica och Panama och internationella miljöorganisationer) för ett viktigt gemensamt projekt för en period av 3 år. Huvudmålet var att skapa en karta över området och utveckla inledande data för möjligheten att bevara den biologiska mångfalden i parken.

Under denna tid genomfördes 7 internationella och tvärvetenskapliga expeditioner, vilka skickades till de yttersta områdena i La Amistads park. Resultat av projektet:

Invånare i reserven

En gång i parken i La Amistad bodde 4 stammar av amerikanska indianer. Hittills bor inte aboriginerna här. För närvarande växer tiotusentals av alla slags växter i berg, vanliga och mangrove skogar, liksom i de subalpina och tropiska ekosystemen i djungeln. Reservreservan är en del av oskens oskogskog, som innehåller 7 arter (Quercus). Här är den största våta skogen i Costa Rica .

I allmänhet är det i La-Amistads park vid korsningen i södra och nordamerika helt enkelt en otrolig mängd växter. Om du jämför med liknande reserver och parker, vars område är densamma, så har reserven inga konkurrenter. Här samlas mer än 4 procent av världens biologiska mångfald. Planterna i La Amistadreservatet omfattar cirka 9 tusen arter av blommande växter, tusen arter av ormbunkar, 500 trädart och ca 900 lökarter och 130 olika arter av orkidéer. Samtidigt växer nästan 40 procent av dessa växter bara i detta område. Vegetation varierar med höjd och yta.

I den internationella parken lever också ett stort antal djur: hjort, capuchin (apa), howler, tapir och andra. Reserven blev den sista tillflykten för hotade däggdjur: puma, jaguar, tigerkatt. Amfibier och reptiler i parken finns cirka 260 arter: salamanders, giftig groda-dverolaz, många ormar. Här bor mer än 400 arter av fåglar: toucans, kolibrier, örn harpy och så vidare.

Till turisten på en anteckning

Reservens territorium har flera betalda ingångar, som huvudsakligen ligger på Stilla havet, den främsta är Estacion Altimira. Du kan komma dit själv på bilen, följ skyltarna eller med en organiserad utflykt.

Resenärer som besöker djungeln bör vara redo för en förändring i temperatur och höjd. Det mesta av parken ligger på en höjd av 2 000 meter, men varierar från 145 (Karibiska havet) till 3549 (toppen av Cerro Kamuk) meter över havet. När det gäller klimatet är Stillahavsområdet kallare (på vissa ställen betydligt) än den karibiska sidan. De torkaste månaderna är mars och februari.

Turister i La Amistad lockas av forsränning längs floden, tittar på djur, lär sig kulturen och traditionerna hos aboriginerna. Du kan flytta runt parken på häst eller till fots och bara med en erfaren guide.