Läcker tjock soppa - Moldavansk chorba med bönor

Chorba (ciorbă) - den första heta maträtten, Shurpa typ soppa; ett gemensamt namn för nationella serbiska, bulgariska, rumänska, moldaviska, turkiska, albanska och makedonska heta tjocka soppor. I allmänhet är andelen av den flytande delen av sådana soppor (från kvart till halv) kokt kvass (det är vanligtvis gjord av vetekli, men du kan använda den vanliga). Men alla gillar det inte på det sättet på grund av individuella preferenser och matsmältningsegenskaper. Det finns också kända varianter av moldoviska chorba utan kvass, som lätt kan ersättas med naturlig vinäger eller citronsaft (vi kommer att berätta om dem). Så ofta förbereda medborgarna.

Moldovas hornbeam kan tillagas från olika kötttyper. I choruba ingår nödvändigtvis lök, morötter, om möjligt - rosen till persilja och selleri, tomater eller tomatpasta, samt olika kryddiga doftande gröna (dill, persilja, basilika, lyubovok, koriander, dragon). Som ersättningar och säsongsbetonade komponenter används bönor (inklusive pods), potatis, paprikor, kål, ris och nyligen - och majs (ung eller konserverad).

I chorbu låg färskt, under inga omständigheter stekt, om möjligt unga grönsaker. Denna matlagning är i grunden mer hälsosam. Det är denna princip för chorba för att bättre skilja sig från ukrainska borsch och andra soppfyllningstyp.

Moldavansk chorba med bönor från kalvkött eller ungt lamm

ingredienser:

beredning

Kött, klippt (eller hackat) med små bitar, vi sätter i en panna med skalade rhizomer, lök (hela), lökblad, peppar-ärter och en kryddnejlika. Fyll alla med vatten och koka, minska elden och laga mata, ta bort bullret och fettet, nästan tills det är klart (det vill säga inom 40 minuter). I mitten av processen lägger vi till morötter, skivade relativt stora.

Vid den här tiden förbereder vi resten av produkterna. Vid böna pods, ta bort spetsarna och skära vardera i 3 delar. Efter den angivna tiden tar vi bort köttbuljongen från köttbuljongen (och kastar ut) allt utom kött och morötter. Nu lägger vi potatis, skivad och hackad bönor i en kruka. Koka i 10-15 minuter, tillsätt sedan den hackade kålen och paprika. Vi lagar mat i ytterligare 8-10 minuter. Vi lägger tomater, skivas och koka i ytterligare 2-3 minuter.

Nu kan du lägga till kokt kvass, men vi kommer att göra något annat. Häll den färdiga chorbuen i djupa tallrikar eller soppkoppar, tillsätt hackad fingrönsaker och hackad vitlök. Det är mycket önskvärt att använda basilika och älska. Säsong med rödpeppar. Lägg i varje tallrik 1 msk. sked citronsaft. Det är möjligt att smaka på chorbu naturliga fruktäger - också kommer att vara utsökt. Du kan servera gräddfil separat, liksom bröd, ett glas rakia eller divina (en lokal stark druvalkohol som brännvin eller konjak) eller ett glas bordvin.

Du kan också förbereda en utsökt chorbu från fläsk eller från något kött av fjäderfä. Förberedelseprocessen och proportionerna av ingredienserna är nästan samma. När du använder torra bönor (vit eller färgad) i stället för unga gröna bönor blötläggs på kvällen och kokas separat tills du är klar, och lägg sedan till chorbus i de sista matlagningsfaserna i rätt mängd.