Koobi Fora


På norra kusten av Lake Turkana i Kenya är en slags arkeologisk plats för Koobi-Fora, som är ett stort område för forskning av arkeologer. I området för detta monument bor de nomadiska folken i Gabra. Koobi-Fora är platsen för upptäckten av en stor samling olika typer av fossiler med rester av organismer. De mest värdefulla fossila utställningarna, som hittades av arkeologer, överfördes till Kenyas nationalmuseum i Nairobi .

Varje år besöks den arkeologiska zonen av ett stort antal turister, utgrävningar utförs av erfarna och nybörjare.

Unika funn

På Koobi-Foras territorium finns de äldsta resterna av hominider, av vilka det finns över 160 personer. Det mest kända fyndet är den välbevarade "Skull 1470" till denna dag. 1972 upptäckte paleoantropologen Richard Leakey, med hjälp av specialverktyg, den här skallen, vilket indikerar förekomsten av humanoida apor med en stor hjärna i östra Afrika. Många antropologer tror att "Skull 1470" tillhör representanter för släktet Homo, troligen den skickliga mannen, som gjorde Olduvai-kulturen för mer än 2 miljoner år sedan.

En annan värdefull artefakt är resterna av en person som är uppbyggd med hans ganska sofistikerade Olduvai artefakter. Antropologer har fastställt att denna utställnings ålder är ca 1,6 miljoner år.

De nya artefakterna som finns på Koobi-Foras territorium av Louis och Miwa Leakey bekräftar att omkring 2 miljoner år sedan bodde en annan art av Homo, som skilde sig från kunskapsman och Rudolphs man.

Hur kommer du till Koobi-Fora?

Det är inte så lätt att komma in i den arkeologiska zonen. Först måste du komma till Marsabit , till den här staden i norra delen av Kenya är en bra väg från Nairobi. Sedan för att övervinna ytterligare 200 miles redan på en dålig väg - först köra genom solonchak öknen, sedan korsa bergsplatån. En sådan resa klarar bara mycket starka bilar. Om det är möjligt är det bättre att hyra en liten lastbil eller Land Rover.

Men det bästa sättet att komma till Koobi-Fauna med charterflyg på ett litet plan. Fullständig information kan erhållas från arrangörerna av safari eller lokala researrangörer.