Tsavo National Park


Tsavo National Park är en av de största reserverna i världen, som ligger i det exotiska landet Kenya . Dess territorium upptar 4% av statens totala yta och är 22 tusen kvadratkilometer. Reserven är ett stort naturskyddsområde, som ligger i sydöstra delen av landet, och omfattar västra Tsavo och östra Tsavo. År 1948 skyddades båda sidorna.

Här finns det sällsynta exemplar av djur som finns listade i den röda boken. I nationalparken finns också många stora däggdjur som ingår i "Big Five". Så bor här den största befolkningen i den afrikanska elefanten, som uppgår till upp till sju tusen individer. Dessa djur älskar att hälla sig röd lera, så de kallas ofta "röda elefanter" (Röd elefant). Även här finns det uppe i upp till fem hundra fågelarter, inklusive flyttfåglar. Största delen av året, med undantag för oktober-november och april-maj, är varmt torrt väder. Lyckligtvis, genom reserven strömmar floden Galana, som är en plats för att bevattna olika fåglar och djur.

Östra tsavo

Östra Tsavos territorium är faktiskt en torr savanna, som ströms med buskar och mycket myrar. För att besöka endast södra delen av reserven, där floden rinner, är öppen. Turister gillar därför inte att köra i dessa delar, berövar sig av nöjet att njuta av unika terrängtyper. Här är den största platåen på planeten - Yatta-plattan, bildad av en kyld lava.

För att besökare ska kunna njuta av den vilda naturen finns ett speciellt läger där du kan tillbringa natten och titta på afrikanska djur: buffel, impala antilop, kudu, vattenge och så vidare. Och i skuggan av "feberiska träd" kommer turister att höra hjärtfyllda ropar av gröna och krona (blå) apor.

Under torkan drar Aruba-dammen, där djuren kommer till vattenhålet, nästan helt torkar upp. I det här fallet går djuren till floden Athi, som i full vatten (maj, juni, november) dyker upp i all sin prakt och slutar med det kokande vattenfallet Lugarard. I behållarna bor ett stort antal Nile krokodiler, som jagar ouppmärksamma däggdjur som försöker släcka deras törst.

I östra Tsavo kan du se elefanter, strutsar, flodhästar, cheetahs, lejon, giraffer, en besättning av zebror och antiloper. Nära vattenfallet är en reserv av svarta noshörningar. Alla förutsättningar för att öka populationen av dessa djur skapas här, eftersom antalet poachers minskade till femtio personer på grund av poachers. I den här delen av parken finns det ett bo där många flyttfåglar anländer här i slutet av oktober från Europa. Här finns vattenskärare, palmgultar, väv och andra fåglar.

Vad är Western Tsavo?

Västra Tsavos territorium, i jämförelse med den östliga, är mycket mindre. De skiljs åt av huvudvägen A109 och järnvägen. Området i denna del av nationalparken är sju tusen kvadratkilometer. Det finns emellertid en ganska mångsidig flora och fauna, i dessa delar finns cirka 70 arter av däggdjur. På tydliga soliga dagar härifrån kan du observera det fantastiska landskapet i Mount Kilimanjaro . Västra Tsavos landskap är mer stenig och det finns också fler sorter av vegetation här än i den östra delen.

Här finns också Chulu - det här är unga berg som bildades av komprimerad aska som ett resultat av vulkanutbrott. De stiger i en höjd av tvåtusen meter och absorberar fukt, och sedan laddar de underjordiska källorna tillbaka till marken. Enligt forskare är det yngsta bergets ålder cirka femhundra år. Denna del av Tsavo Park och de underjordiska källorna i Mzima Springs är välkända, vilket översätts som "levande". Med utsläpp av grundvatten till ytan bildade reserven mycket vattenkroppar, vilket ger däggdjur med vital fuktighet. Här kan du ofta hitta badarnas flodhästar och i de gröna tjockarna kring sjön vandra vita och svarta noshörningar. Sistnämnda kan bara ses på natten under sin verksamhet, eftersom dessa djur väntar i trädens skugga under dagtidens värme.

Stora däggdjur följs ständigt av så kallade fågelrengörare, som hjälper de första att bli av med parasiter och fästingar som lever på ytan av huden. För dessa fjädrar insekter är subsistens. Och så öppnar den oändliga savannen med sina många invånare. Här, förutom de vanliga afrikanska invånarna, bor också mer sällsynta arter, som antilopgerenuk och giraffgazellen, som sträcker sin ovanligt långa nacke för att nå bladen av de växande växterna, även levande. Predators föder ofta på döda och svaga djur, så "naturligt urval" uppstår - bara friska och starka individer kan leva och reproducera. Lokala "sjuksköterskor" rensar också landet av förfallna slaktkroppar och besläktade infektioner.

Lions-kannibaler från Tsavo Park

År 1898 nådde byggandet av järnvägen tjejen i Tsavo-floden. Arbetets gång strider mot förlusten av flera arbetare. Folk upptäckte snart att de jagades av två stora lejon runt lägret. Gudarnas längd var ungefär tre meter, djuren var berövad av maner, även om båda var män. Dessa djur spåras speciellt och dödade sedan sina offer, inte för att de var hungriga, men helt enkelt det gav dem nöje. I sex månader, enligt olika källor, dödades från trettio till hundra personer. Arbetarna lämnade allt och gick hem. Då bestämde byggnadschefen sig för att sätta fällor, vilket lejonen skickligt undvikit. Efter detta började John Patterson jaga rovdjur och dödade först en och efter en stund den andra beasten.

Lions från Tsavo gick länge in i lokala berättelser och legender. Om lokala mördare sköts även flera filmer:

Hur kommer man till Tsavo National Reserve?

Flytta längs motorvägen från staden Mombasa till Nairobi eller tillbaka, kommer du att passera längs reservatets huvudport. Alla kongresser och korsningar är markerade med tecken. Du kan få på bussen (priset är cirka fem hundra shillingar) eller hyra en bil, liksom omedelbart med en organiserad utflykt.

Turister, som en gång besökt reserven, kommer hit om och om igen. Den tid som spenderas på Tsavos territorium i Kenya är aldrig tillräckligt för att se alla lokala attraktioner. Biljettpriset är trettio och trettiofem dollar för barn respektive vuxna.