Botaniska trädgården i Ljubljana

Ljubljana botaniska trädgård är en favoritplats för promenader, inte bara för stadsbor, utan även turister, en av huvudstadens huvudattraktioner. Det vetenskapliga och kulturella centrumets officiella namn är Botaniska trädgården vid universitetet i Ljubljana . Dess särdrag ligger i det faktum att det sedan grunden (1810) aldrig har upphört att fungera.

Nationalmonumentets historia

Ljubljana botaniska trädgård är den äldsta i sydöstra Europa. Han är medlem i Världsorganisationen för sådana trädgårdar, och 200-årsjubileet präglades av frisläppandet av ett sällsynt mynt. Idén att skapa en botanisk trädgård tillhör den första borgmästaren i Ljubljana - Marshal August Marmont och den första regissören - Frank Chladnik. Lipa, planterad av borgmästaren på öppningsdagen, växer till denna dag.

Sedan 1920 har förvaltningen av trädgården gått till landets statliga universitet, vilket resulterade i att botaniska trädgården i Ljubljana blev biologiska avdelningen för fakulteten med samma namn. Parken täcker ett område på 2 hektar. I trädgården växer mer än 4,5 tusen träd, växter och buskar. En tredjedel av dem representeras av den lokala floran, och resten kommer från olika länder.

Vad ska förväntas för turister?

Ljubljana Botanical Garden samarbetar med samma organisationer runt om i världen. Genom ansträngningarna hos personer som arbetar här är det möjligt att bevara sällsynta lokala raser, liksom jämvikten i det biologiska systemet.

Varje vår i Botaniska trädgården planterar nya växter från Idrija, Kraina, Alperna och andra delar av landet. Promenader längs gränden i parken kommer besökare att se:

Hela territoriet är uppdelat i nio zoner. Förutom ovanstående finns det också en tematisk trädgård där läkemedel och andra växter samlas in. Det finns också simbassänger med vatten och marshplanter.

Information för turister

Ljubljana botaniska trädgård är öppen varje dag från april till oktober: från 07:00 till 19:00 och från alla tre sommarmånader från juni till augusti - från 7:00 till 20:00. På vintern, eller snarare, från november till mars - från 7:30 till 17:00. Besökare kan köpa t-shirts, böcker och växter som souvenirer.

Det är nödvändigt att ange driftstiden för varje enskild del, till exempel ett tropiskt växthus verkar varje dag från 10:00 till 16:45. Tehuset fungerar bara sedan mars, och Tivoli växthus är stängd på måndagar, men på övriga dagar fungerar det från 11:00 till 17:00.

Vid besök är det viktigt att följa allmänt accepterade regler. Spåren är utformade uteslutande för fotgängare, så bilarna är förbjudna. När du besöker med hundar bör husdjur vara i koppel.

Kostnaden för biljetter varierar beroende på ålder och antal besökare, såväl som parkens område. Priserna bör anges på kassakontoret eller på Botaniska trädgården.

Hur kommer man till parken?

Ljubljana botaniska trädgård ligger på ett mycket bekvämt läge, så även turister som kommer till Sloveniens huvudstad för första gången kommer inte att gå vilse. För att komma till den botaniska trädgården kan du gå från Presherna-torget , på Ljubljanica- flodens högra sida och senare passera längs fotgängarbroen.

Bland turister och invånare i staden är andra sätt att resa är populära. Till exempel, på cykel eller buss nr 2, 3, 11, 23. Till Botaniska trädgården Ljubljana får även med båt på floden Ljubljanica och sedan på bron. De som kommer med tåg, måste gå av vid järnvägsstationen Ljubljana Rakovnik. Från det måste du gå längs Dolenjska gatan till slottet Ljubljana.