Shmarna Mountain

Vandring, eller vandring, har länge ansetts vara en av de mest populära slovenska underhållning och en favorit tidsfördriv av många gäster i republiken . Denna typ av aktiv vila möjliggör inte bara att förbättra din egen fysiska form och kontrollera din kropp för styrka, men också att njuta av de pittoreska landskapen, andas in frisk luft och ha en bra tid i naturen. En av de bästa platserna för vandring i Ljubljana och i kombination en viktig naturlig attraktion är Smarna Gora (Smarna gora).

Allmän information

Shmarna berg är ett lågt isolerat berg (inselberg) i norra delen av slätten Ljubljana fält. Den har 2 toppar: den lägre Smarna gora (669 m) och den högre Grmado (676 m), som anses vara den högsta punkten i den slovenska huvudstaden.

På grund av sitt läge och den vackra utsikten från toppen är berget Schmarna överlägset det mest populära resmålet för utflykter utanför Ljubljana. På en klar dag härifrån kan du se Triglav , Bord och Koshka Obir, i söder kan du enkelt se Krim, Snezhnik och Trdinov vrh i Gordyani, liksom de närliggande bergen Golo Brdo, Toshko Chelo, Rozhnik, Rashitsa och Polhograiski Dolomiti.

Flora och fauna

En av de främsta fördelarna med rekreation på Shmarnaya berget är möjligheten att lära känna närmare den slovenska växt- och djurvärlden. Så i detta område finns mer än 830 arter av växter, vilket är nästan en tredjedel av alla kända i Republiken. De flesta av dem växer på branta kalkstena södra elefanter, i termofila skogar, medan på norra sidan av kullen finns bökräs oftare och i de västbasofila tallskogarna.

Lokala fauna, men inte lika olika, är också av stor intresse för djurlivsälskare. Oftast finns hjort, räv, martens, ekorrar, skunkar, bruna harar och många fågelarter - fasaner, partridges, passerine hökar etc. i backarna och i ravinerna.

Klättra på berget

Shmarna Mountain är sammanflätade med många stigar och vandringsleder, genom vilka turister, idrottsmän och bara älskare av vilda djur kan klättra upp i topparna. Hittills finns det mer än 50 klättringsvägar, men vi kommer bara att betrakta i detalj de enda 3 mest populära:

  1. Vikrce . Från Ljubljana går vägen genom Shentvid, Vizhmarje och Takna. Parkering är möjlig på en välskött parkeringsplats nära Lipa Club, men vissa besökare lämnar bilar rätt längs vägen. Tillgång är också möjligt från Copno med kollektivtrafik (tågstation, stadsbuss nummer 25), till fots (20 min promenad) eller med cykel över en upphängningsbron.
  2. Sand . Stigen fick sitt namn från kalkstengrus (pesky), som grävdes i detta område av lokala kvinnor för ett århundrade sedan och såldes på marknaden som ett originalt rengöringsmedel för brända produkter i aluminiumkokare. Vägen startar från Vikrce och går långsamt längs blandade skogar och buskar till toppen. Idag är det här sättet mest populärt, för vägen är inte suddig och hissen är lätt nog. Dessutom, på grund av den unika platsen på vägen, skapar kvällssolen ovanliga ljuseffekter på jorden på sena eftermiddagstimmar och vackra fotografier kan tas.
  3. Scarachno . Leden börjar på rampen på Shmartno-Skaruchna motorvägen. Först passerar den genom de mjuka ängarna, sedan förbi kapellet, korsar en liten glade och förenar den allmänna vägen från Tazen. Detta är en av de mest intressanta vägarna för att klättra Shmarnu-berget, lämpat för sommarvandring längs norra sluttningarna.

Användbar information för turister

Oavsett vilken väg du väljer för din uppstigning leder de dig till en punkt - till en liten kyrka längst upp i Shmarna-berget. Runt är det bekväma bänkar för de övriga besökarna, och i närheten finns en mysig restaurang som förbereder utsökta nationella rätter från Slovenien . En av de mest populära delikatesserna i anläggningen är hemlagad Kran-korv, som ofta serveras med potatis och pickles.