Bigos: recept

För närvarande är biogasrätten traditionell på litauiska, polska, vitryska och till och med väst-ryska kulinariska traditioner. Förbered bigos från hackat kött och vitkål (färskt och / eller surt), i utseende och konsistens, liknar den nästan tjockkålssoppa. I allmänhet anses denna mat vara ursprungligen polsk, men det finns en legend att biogasreceptet importerades från Litauen och sprids tack vare kung Wladyslaw Jagiello. Denna polska monark tyckte om att uppdatera sig med en tjock sopp av kål och kött under jaktstopp. Det vill säga biogas är en rustik och jakträtt. Det första omnämnandet av det (förberedt från en ljust varg!) Datum tillbaka till 1534. Det finns också en mycket smickrande omnämnande av denna maträtt i poeten "Pan Tadeush" av klassikern av den polska litteraturen Adam Mickiewicz.

Vad är biogasen beredd från?

Det finns många varianter av matlagning av biogas. Vanligtvis är de klassiska polska bigosna gjorda av en blandning av färsk vitkål och surkål. Naturligtvis är bigos från färskkål mer logisk att laga på sommaren och på efteråret. Köttet kan användas fläsk, särskilt en nacke eller nacke eller kött av flera typer (i den meningen kombinera kött av olika djur och fåglar). Används även spel och jämn korvprodukter (rökt). Du kan laga bigos med korv, det är bättre att använda polska rökt jaktkorv. Ibland förbereder de bigos med svampar, lägg till ingredienser som pommes frites, kakor, äpplen, tomater. Ibland är Bigos beredd med rött vin och kryddat med olika kryddor (det här är främst svart och paprika, kummin och lökblad).

Hur man lagar bigots

Först klistras separat krossad kål och stek köttet eller korven, blanda sedan allt och långt (inte mindre än en timme) gryta i en maträtt (till exempel i en lerkruka eller i en kittel). Den färdiga bigos har en lite sur smak och en karakteristisk lukt av röka produkter. Skålen är närande, tjock och rik. Det serveras alltid bröd, och ibland - vodka och olika starka tinkturer. Ofta kokas bigos i stora rätter för framtida användning, och sedan frysta. När den återuppvärmes behåller denna mat sin goda smak.

Classic Bigos

Så, receptet för Bigos är mer eller mindre nära den klassiska versionen.

ingredienser:

preparatet:

Svampar ånga, salt vätskan och skär dem stora. Skalade lök krossas och smälts lätt på smör i en stor stekpanna. Vi skär alla slags kött i små bitar, lägg dem till lök och svaga dem under ett lock på låg värme. I slutet av processen lägger vi till kryddor, vin och kryddor. Vi avdunstar till hälften av vätskans volym. Färsk kålskal, saltad och erkänna med en liten mängd vatten i en stor tjockväggig behållare (inte aluminium!). Lämpligast är en stewpan eller keramisk kruka med lock. Tillsätt den tvättade surkålen och låt den svälla på låg värme i 30 minuter, om nödvändigt hälla vatten och omrörning. Lägg till stekpanna innehåll i kastrullen och mixa. Lägg även till hackade svampar. Vi släcker (bra eller kockar) från det här ögonblicket inte mindre än en timme. Protokoll för 10-20 tills färdig, lägger vi till plommon och i slutet - vitlök. Nu är det bra att låta pannan svalna och rengöra den för en dag på en sval plats. En dag senare, värm upp på mycket låg värme i ytterligare 40 minuter och då kan du servera bigos. Det är ännu bättre att laga mer bigos och äta den på andra dagen - då blir denna mat ännu bättre.