Vad är kreativitet och hur man utvecklar kreativa förmågor?

Vad är kreativitet? Skriven på kanvaslandskap eller vers, fylld med känslomässiga upplevelser, ett nytt arkitektoniskt mästerverk eller en utsökt matlagad matlagning av kocken? Kreativitet inspirerad av själens impuls uttrycks i olika saker, det är unikt och ovärderligt inte bara för författaren, utan ibland för hela mänskligheten.

Kreativitet - vad är det?

Unikhet är det viktigaste kriteriet för detta koncept. Själva begreppet "kreativitet" innebär processen för mänsklig aktivitet, vilket skapar vissa värden, både materiella och andliga. Ett sådant resultat kan bara komma från författaren till detta arbete. Detta faktum ger också värde till slutresultatet. Samtidigt uttrycker författaren sina personliga aspekter när det gäller att skapa kreativitet.

Psykologi av kreativitet

Vetenskap, teknik, konster, vanlig dag i vardagen - alla dessa kan vara sfärer där en person manifesterar sin unikhet. En hel del psykologi studerar människans kreativa aktivitet. Psykologin studerar aktivt kreativt och kreativt tänkande , inspiration, fantasi, individualitet och intuition. I åratal har studier av dessa områden inte givit tydliga svar på frågor om vad kreativitet är och hur man introducerar det i vanliga människors liv. Grunden för kreativitetens psykologi är det förhållande som utvecklas mellan författaren och produkten.

Kreativitetsfilosofi

En person har ingen gräns i världen av önskningar och fantasier. Den egoist önskar allt som andra människor inte har, en man som är besatt av en dröm, vill ha något som inte existerar i naturen, från en rimlig person släpper törst efter kreativitet ut i kunskapen om världen . Hela kreativitetsfilosofin riktar sig till det faktum att harmoni och skönhet skapades, och de skapade mästerverken tjänade till nytta av civilisationen.

Typer av kreativitet

En kreativ personlighet kan söka förverkligandet av sina idéer, idéer, fantasiflygter i olika typer av aktiviteter:

 1. Vetenskaplig kreativitet - olika typer av upptäckter, slutprodukten - kunskap.
 2. Teknisk kreativitet är praktisk eller teknisk utveckling, slutprodukten är en mekanism eller en design.
 3. Konstnärlig kreativitet är världens estetiska grund, önskan om skönhet. Slutprodukten är en konstnärlig bild (en dikt, en bild, en skulptur).
 4. Medskapande är uppfattningen av konstverk, deras tolkning.
 5. Barn kreativitet är processen för barnets fantasi, hans fantasi.
 6. Pedagogisk kreativitet är ett speciellt tillvägagångssätt för att undervisa kunskaper, vars syfte är att lära sig något nytt.

Vad utvecklar kreativitet hos en person?

Ingen kan ge ett tydligt, bestämt svar på frågan. För att öppna och utveckla kreativa förmågor måste en person svara på frågan, vad är kreativitet specifikt för honom? Utvecklingen av mänskliga förmågor i kreativitet kan bidra till harmoni, det är värt att försöka titta på den bekanta världen med olika ögon, från en ny vinkel. Att rensa ditt sinne är mycket lättare att scoop upp, då en ny som världen kommer att erbjuda. Den verkliga skaparen lever i varje person.

Vad främjar kreativitet?

Tolerans mot omvärlden och inre frid är grunden för den kreativa processen. För en person som är öppen för världen, utan stereotyper och fördomar, är det lättare att känna den subtilaste frågan om kreativitet, känna musens mousiga andning bakom honom:

 1. Det är värt att hitta en melodi som har en positiv effekt på den kreativa processen.
 2. Brevet från handen, och inte via datorn, bidrar till kreativitet.
 3. Meditation är det bästa sättet att slappna av för att få tankar i ordning.
 4. Klasser med fria föreningar kommer att väcka fantasin.
 5. Får inte hängas, ibland måste du tänka på något långt borta. Till exempel, hur man firar nyåret år 2030.
 6. Blå och gröna färger påverkar kreativiteten.
 7. En förändring av landskapet kan bidra till kreativitet.
 8. Skratta, även genom styrka. Detta kommer att ha en positiv effekt på hjärnan.
 9. Gör något med dina händer.
 10. Train. Under sporten förstärks inte bara kroppen, men hjärnan är också i stor utsträckning befriad.
 11. Prova något nytt. Liv och arbete är nära knutna till varandra, nya känslor kan ta till exempel en resa utomlands, erövring av berg, nedsänkning i djupet av havet.
 12. Sova, då "morgonen är klokare än kvällen" fungerar verkligen.

Var börjar någon kreativitet?

Idén eller idén är början på något konstnärligt arbete, kompositör, författare, uppfinnare, modedesigner. Den kreativa processen börjar med en sketchy skiss, designen av hela arbetet. Varje individ har denna process på egen väg, men den är alltid uppdelad i tre steg. Utan att följa en sådan handlingsplan kommer planen att födas spontant och inte alltid genomföras.

Kreativitet och fantasi

Nya bilder skapas utifrån omvärldens verklighet. Men smakade med fantasi, de gör jobbet riktigt unikt. Kreativ fantasi kan du få en uppfattning om någonting medan du gör det utan att kontakta honom. Kreativitet i människans liv är alltid kopplad till fantasin, hans exempel kan ses när man studerar skapandet. När man till exempel skapar sagor och olika objekt används speciella tekniker.

Kreativitet och kreativitet

Ofta uppfattar de flesta dessa begrepp som en. Men en sådan jämförelse är felaktig. Ordet "kreativitet" i slutet av 80-talet kom in i näringslivet, och därefter började det användas i stora cirklar. Kreativitet är en förmåga som en person kan visa i icke-standardiserat, kreativt tänkande, hans förmåga att främja unika idéer. Kreativitet innebär aktiviteter för att skapa, förmågan att övervinna stereotyper, det här är motivationen för det nya. Kreativitet och kreativitet är nära besläktade, de är allt svårare att skilja från varandra.

Hur utvecklar du kreativitet?

Att sträva efter mer, det här är den normala utvecklingen av mannen på något område. Den kreativa potentialen hos en person är obegränsad och med rätt utbildning kan han överraska ägaren, som tvivlade på närvaro av några kreativa rudiments i hans personlighet:

 1. Morning ritual. Vakna upp, omedelbart ta en penna, anteckningsblock och skriv. Om vad? Om allt! Det viktigaste att skriva, du kan inte speciellt tänka. Minst 750 ord ska skrivas.
 2. Vi ställer frågan till något föremål eller handling: "Vad händer?". Till exempel, om hundarna kunde prata? Och om alla människor i världen var tysta? Denna metod är utformad för att utveckla fantasi .
 3. Krossning och sammanfogning av olika ord. Denna metod kommer nödvändigtvis att tvinga hjärnan att avaktivera vanligt tänkande och inkludera fantasi. Det är nödvändigt att ta två olika ord för att förena dem. Till exempel, en kudde + en filt = ett slag, gardiner + en tulle = ett galleri.
 4. Metoden för Torrens är baserad på samma typ av skribbar, som även kallas doodles. På pappersarket är att dra samma symboler (flera cirklar eller kvadrater, kors, rhombuses och så vidare). Vi inkluderar fantasi och ritar med de ritade figurerna.
 5. Metod för fokala objekt. "Ta" ett slumpmässigt objekt, till exempel en penna, en kam, en himmel och öppna en bok (tidning, tidning) på vilken sida som helst. "Grab" slumpmässigt 5 ord, anslut dem med ämnet i historien.

Kreativ kris

Fantasi slår inte på, inspiration kommer inte runt allt är grått och dyster och bidrar helt klart inte till att en ny idé eller ett mästerverk kommer. Kreativ kris kan röra någon person vars aktivitet eller liv på något sätt är kopplat till kreativitet. Vad är problemet med kreativitet? Leta inte efter svar i världen runt dig, utan att ha förstått dig själv. Hitta svar på frågorna "Vad är kreativitet? Hur börjar man skapa igen? Var hittar du kreativ inspiration? "Kommer vara ofullständig, om en person inte hittar styrkan att hitta lugn.

Det finns inga komplicerade rekommendationer som kan bidra till att aktivera kreativa processer och överleva den kreativa krisen:

 1. Det är nödvändigt att skapa (skriva, rita, designa och så vidare) på samma plats.
 2. Det är nödvändigt att allokera en och samma tid för kreativ aktivitet.
 3. Innan du börjar bör du lyssna på samma låt.
 4. Använd samma saker för att arbeta, till exempel för att skriva samma textredigerare, för att skriva de vanliga penslarna och easel.
 5. Du måste jobba varje dag, ordern förstör mestadels helgen.

Böcker om kreativitet

Dra inspiration från böcker, många inspireras av hjältarna, exempel på deras liv. Kreativitetens värld är ovanlig, ljus och passionerad i många verk av kända författare:

 1. "Stjäl som en konstnär" Austin Cleon . Författaren berättar läsare hur man upptäcker kreativitet.
 2. "Muse, var är dina vingar?" Yana Frank är fylld med inspiration och skrivet för människor som har bestämt sig för att ägna hela livet till kreativitet.
 3. "Utförandet av idéer" Scott Belksy kommer att berätta för dig hur du ska övervinna tvivel, prioritera och uppnå resultat.
 4. "Genius to order" från författaren Mark Levy erbjuder ett ovanligt sätt att hitta en lösning på problemet - freeriding.
 5. "Skapa och sälja" S. Voinskaya . Boken berättar hur man säljer din skapelse.