Kreativt tänkande

Titta på Picassos målningar eller nya tekniska uppfinningar som gör livet enklare för mänskligheten, börjar du ofrivilligt tänka på hur idén att skapa ett sådant mästerverk kunde uppstå i en persons huvud! Faktum är att allt är ganska enkelt och kan bli en extraordinär person, nästan alla. Men hur man utvecklar kreativt tänkande, slutar tänka på mönster och driva gränserna för den vanliga förståelsen av världen? Om alla berätta i ordning.

Utveckling av kreativt tänkande

Att undervisa en person är kreativt tänkande inte en lätt uppgift. Speciellt om från barndomen är han inte van att fantasera och benägen att rationalisera. Men om du vill kan nästan alla, oavsett ålder, börja tänka annorlunda. Men innan det händer är det värt att komma ihåg några viktiga regler:

  1. Vårt liv är en följd av våra tankar. dvs varje steg i livet som en person gör tack vare den idé som föddes i hans huvud.
  2. Den mänskliga tänkande potentialen är obegränsad. Det kan generera tankar i vilken riktning som helst.
  3. En person kan göra någonting! Därmed kan han uppnå allt som han har tänkt och vad han trodde.
  4. Fantasi är viktigare än några fakta och argument, och det reglerar världen.

Att ha behärskat dessa regler och har trott på dig själv, kan någon vända berg. Till exempel, baserat på egenskaperna hos den moderna världen, hjälper kreativt tänkande helt perfekt i affärer. Det gör det inte bara möjligt för företag att lyckas, projekt är intressanta, och varor är efterfrågan. Själva ansträngningen att skapa geniala och ovanliga idéer driver ibland vanliga medborgare att skapa sitt eget företag, vilket ger dem inkomst och framgång. Men om detta inte har hänt än, måste du börja med gränslös tro på dig själv och börja använda tekniker för kreativt tänkande.

Metoder för kreativ tänkande

Den universella tekniken för kreativt tänkande har tyvärr ännu inte uppfunnits. Det finns dock olika alternativ för utvecklingen:

  1. Metoden att söka efter alternativ och analogier. Karaktäriseras av spontant tänkande med många olika uppgifter och lösningar. Det kräver inte ett specifikt arbete på varje alternativ som är född i huvudet. Således kan du hitta en lösning, med all erfarenhet som samlas i livet.
  2. Gissa. Ibland finns det situationer där det är omöjligt att tänka genom sina handlingar. Det är i detta fall att det är bäst att lita på din hjärna och agera av instinkt för att lösa osäkerhet. Med andra ord - lita på din intuition.
  3. Brainstorming. Denna populära metod skapades tillbaka på 30-talet av 20-talet. Dess funktion är förbudet mot kritik, det vill säga, det kommer att skilja sig från idégenerering. Gruppen består till exempel av 10 deltagare, inom 40 minuter måste de uttrycka sina idéer om ämnet. Varje fantasi är tillåten: från lekfull till fantasi och felaktig (du kan inte kritisera dem och alla idéer är välkomna). Vid ett visst tillfälle börjar en agiotag, där idéer bildas ofrivilligt bland deltagarna och hjärnan börjar lägga fram de mest otroliga hypoteserna. I slutet av brainstormingen ingår en detaljerad analys och utvärdering av de alternativ som föreslås av deltagarna. Den främsta fördelen med denna metod är upplevelsen av icke-standardtänkande som varje deltagare förvärvar.
  4. Mentala kort En underbar teknik för kreativt tänkande som kan användas för att fatta beslut, spela in ny information eller organisera tankar i ditt huvud. Hur man arbetar med kartor:

Tekniken hjälper till att rita ett diagram över relationer, återkalla viktiga punkter i problemet och återställa den visuella bilden av det problem som behöver lösas.

Kreativt tänkande kan också utvecklas med hjälp av ovanliga pussel. Här är några exempel på problem med ett "smutsigt trick" och alternativ för att svara på dem:

På samma sätt kan du lösa alla problem i barnens lärobok om matematik. Och i framtiden, och någon svår livsuppgift. Det viktigaste är att lära sig att inte uppmärksamma mönstret att tänka, vara mer självsäker och tro på kraften i din egen tanke!