Massadas fästning


I Israel är många attraktioner förknippade med det judiska folks svåra historia, hans eviga lidande, sin nations hängivenhet och outtömlig tro på en ljusare framtid. Men det finns en verkligen kult plats, som blev en outtalad symbol för hjältemod och ett oöverträffat mod av judar. Detta är Massada fästning. Det tornar stolt över Judeanöken och Döda havet , som håller historien om de gamla tiderna heliga. Varje år kommer tusentals turister från hela världen att hylla de orädda krigarena, som till sist försvarar sitt land och också njuter av de otroliga utsikterna som öppnas från toppen av berget.

Allmän information och intressanta fakta

Vad är anmärkningsvärt om fästningen:

Fästningens historia

Den första att klättra upp på ett högt berg utanför Döda havets kust var Hasmoneans. De byggde här en slags befästningar i 30-talet f.Kr. e. Efter en stund kom Herodes the Great till makten i Judea, som var känd för sina paranoida idéer. Det tycktes alltid för honom att konspirationer snurrade runt, och någon ville döda honom. För att skydda sin familj beordrade konungen att utrusta berget på toppen av berget och göra det med ett kungligt svep. I slutet av byggandet liknade reservatets kungliga bostad en bunker. Det var mer som en liten stad. Det fanns flera palats, lager för avsättningar och vapen, ett fullvärdigt vattenförsörjningssystem, varma och kalla bad, en amfiteater, en synagoge och mycket mer.

Om den historiska betydelsen av Massadas fästning började man bara tala under första hälften av XIX-talet, när den berömda upptäckten E. Robinson identifierades i ruinerna på berget nära Döda havet, återstoden av det legendariska slottet som beskrivs av Josephus i sin berömda bok "The Jewish War".

Historiker sammanställde en berättigad plan för fästningen, efter det att undersökningen genomfördes delvis återuppbyggnad av vissa föremål och i det tjugonde århundradet, slutligen tog massadas fästning sin äraplats bland Israels sevärdheter. År 1971 byggde de en linbana som förbinder foten och toppen av berget.

Vad ska man se i Massadas fästning?

Den mest imponerande gamla reliken, som har överlevt, om än i fragmentarisk form, är Herods stora palats . Vi byggde den i tre steg direkt på en brant klippa. Höjdskillnaden mellan golven var nästan 30 meter. Ingången till slottet var på toppen. Det fanns också sovrum, en hall, en lyxig halvcirkel balkong och flera rum för tjänare.

Mitten tier var en stor hall för ritual ablutions. Bottenvåningen serveras för gäster och vila. Herod byggde en stor hall med kolonner, bad och pooler.

Förutom norra palatset, i fästningen i Masada finns det andra delvis bevarade byggnader. Bland dem:

Genom att gå igenom de gamla ruinerna ser du resterna av ritualen mikvah , gropar för att samla regnvatten , stenbrott , dovecote och andra hushållsfaciliteter. Du kan göra fantastiska panoramabilder mot bakgrund av massadas fästning, Judeanöken och Döda havet.

Information för turister

Hur kommer man dit?

Massadas fästning kan nås från två sidor: från Arad (längs rutt nr 3199) och från östra sidan längs vägen som leder från avfarten från motorväg 90. Överallt finns det tecken och vid foten av berget finns stora parkeringsplatser, så om du reser till maskin, det kommer inga problem.

Du kan få mer ekonomiskt alternativ - med kollektivtrafik från Jerusalem , Eilat , Neve Zohar, Ein Gedi. Vid avfarten från Highway 90 finns busshållplatser (bussar nr 384, 421, 444 och 486). Men kom ihåg att upp till Mount Masada måste gå mer än 2 km.