Koutoubia


Exotiska och andan i den östra sagan är impregnerad med Marockos land. Marknaderna, lyxiga palats, kyckling och hookahs, kryddor, traditionell mat - från allt detta ibland fantastisk. Endast bilden av den orientaliska skönheten räcker inte för att fullfölja sagan fullständigt. Och kanske kommer denna faktor att bli ett hinder, från vilket verkligheten i allt högre grad kommer att ta regeringens tenn i sina egna händer.

Marocko är ett land av islam. Flickor här går i ett slöja och hijab. Men det är värt att notera att av alla islamiska länder här är mest lojala och vänliga mot turister. Att besöka semesterfirare får till och med komma in på några religiösa platser. Och en av dessa platser som är tillgängliga för turister platser av religiös pilgrimsfärd i Marocko är Kutubiya moskén i Marrakech .

Vad är intressant för Kutubia-moskén för turister?

Alla i Marrakech idag är stolta över denna symbol av tro. Och inte förgäves, för Kutubia är den högsta moskén i staden, om inte i hela landet. Hela islamiska världen är känd för sin minaret, som når 77 m i höjd. I översättning betyder det namnet "bokhandlare moské", antingen för att hedra biblioteket placerat med det eller på grund av bokhandlarna nära templet. Kutubiya-moskén rymmer upp till 20 tusen personer.

Minareten är kronad med fyra koppar sfärer med förgyllning. Förresten, de är även sammansatt av flera legender. En av dem säger att bollarna är gjutna av rent guld till sultans hustrus pengar, som inte hindrade henne snabbt. Hon drack ett glas vatten före solnedgången och som en försoning för denna synd gav alla sina smycken till förmån för moskén. Det är värt att notera att på grund av den här legenden väckte de förgyllda örarna mycket skada på staden och provade otaliga attacker för plundring.

Arkitekturen i Kutubiya-moskén i Marrakech har funktioner i andalusisk och marockansk stil. Utåt är det täckt med elegant stuckatur, och inredningen är rik på färgmosaik. De dekorerar moskén med fem kupoler. Inuti finns sjutton kapeller med bågar i form av en hästsko. I det centrala sidokapellet är en mihrab, placerad enligt alla islamreglerna.

Koutoubia moskéens svåra öde i Marrakech

Byggnaden av moskén är från 1184 - 1199. Men två gånger kutubia kollapsade och steg från botten. Vid den första konstruktionen upptäcktes att mihrab inte är orienterad mot Mekka. I ilska exekverade sultanen arkitekten och beställde byggnaden för att förstöras och börja om igen. 1990 återställdes Kutubiya-moskén. Sedan dess är den i sin närhet bruten trädgård, som idag är nöjd med sitt grönska av turister och lokala invånare.

Det som är karakteristiskt är att Kutubiya-moskén i Marocko för boende i Marrakesh tjänar som en guide. Minaretten kan ses från nästan alla hörn av staden! Trots all gästfrihet till turister är dock ingången till moskén till icke-muslimer förbjuden. En sightseeingtur är tillgänglig för trädgården, gården, grannskapet, men inte inredningen, som är bevarad av lokalbefolkningen och är deras helgedom.

Som nämnts ovan kretsar många legender runt moskén. Och en av dem kommer att tyckas intressant för varje turist, för att det ger alla en chans att bli lycklig och uppfylla sin välskötta dröm. Så, enligt legenden, om en person med rena tankar på fullmånen står vid minuset Kutubia mot öst och ser månens reflektion på de gyllene bollarna, kommer hans mest eftertraktade lust att bli sann!

Hur kommer man dit?

Det är bekvämt att det finns ett busshållplats nära Koutoubia-moskén i Marrakech. Det kommer inte vara svårt att komma hit! Det är bara att ta bussen till Koutoubia stationen.