Berber-museet


Berber-museet i Agadir , även kallat Amazigh Cultural Heritage Museum, är ett kommunalt museum i en liten tvåvåningsbyggnad nära Agadirs strandpromenad. Museet förvarar en samling objekt av kulturellt och historiskt arv av berbersna från XVIII-XIX århundraden.

Skapelsens historia

Berbers, de är i Amazighs personliga ord, som betyder "fria män" är de inhemska stammarna i norra Afrika. Deras språk- och kulturtraditioner har en gång påverkats av Afrikas folk och medelhavsområdet i Europa samtidigt. Berbers historia är faktiskt den rikaste och har nästan 9 tusen år.

Museet skapades och öppnades för att besöka i början av 2000 av franska volontärer med stort stöd från Agadirs ledning, som är angelägen om att bevara den ursprungliga kulturen av berberstammarna på alla möjliga sätt.

Vad är intressant i museet?

I Berber-museet i Agadir finns 3 hallar. I första salen kommer du att se material och produkter av lokal produktion. Besöker detta rum ser du lyxiga mattor, köksredskap, lera och keramiska produkter, olika byggmaterial. I andra rummet kommer besökare att hitta en samling musikinstrument, folkdräkter, en utställning av vapen, diverse talismaner, gamla manuskript och många hantverkare. Och slutligen kommer den tredje salen att tacka turister med sin unika samling ädelstenar och smycken med dem. Du kan se armband, halsband, örhängen, kedjor, broscher, allt detta är mycket fint smycken arbete och en mängd ibland bisarra former. Samlingen av smycken är ganska solid och innehåller nästan 200 objekt. Var uppmärksam på den vackra hängsmassan i form av en skiva med en spiral, som är Berber-museets huvudsymbol och pärla.

På bottenvåningen i Berbermuseet finns en liten utställning av målningar av lokala målare som i sina canvaser visar främst invånare i traditionella Berberklänningar, samt ett bibliotek med böcker om Berber-kulturen.

Utflykten runt museet är mycket intressant. Guiden kommer att berätta om det gamla marockanska folks dagliga liv, om hur de levde, vad de gjorde, på vilka instrument de spelade och vad de jagade. Att besöka museet kommer att vara ett tillfälle att inte bara överväga utsmyckade mönster på mattor, den finaste keramiska målarfärgen och uppskatta det mödosamma arbetet med smyckenmästare. Berberna bodde ganska blygsamt, och vackra föremål av redskap användes ofta inte för sitt avsedda syfte, men gjordes för att dekorera hemmet och skapa tröst. Många av utställningarna från museets samling har sin egen historia och bidrar till att förstå den distinkta kulturen i Marockos inhemska stammar.

Hur besöker du?

Museet ligger i den nordvästra delen av staden, bredvid vattnet, på den smala gatan i Ave Hassan, som ligger mellan gatorna på Avenue Mohammed V och Boulevard Hassan II. Berber Museum i Agadir är lättillgängligt med taxi, bil och buss. Busshållplatsen ligger bredvid Avenue Mohammed V. Om du reser med bil hänvisar du till ovanstående koordinater för GPS-navigatören.

Besöker berbermuseet betalt. Vuxenbiljetter kostar 20 dirham, barnbiljetten kostar 10 dirham. Museet är öppet alla dagar utom söndag, från 9:30 till 17:30 timmar, lunch mellan 12:30 och 14:00. Inte långt från museet är Fågelparken , som kommer att vara intressant att besöka familjer med barn. Förresten, från Agadir själv kan du beställa en rundtur i Marocko och bekanta dig med landets kultur och historia ännu närmare.