El Badi


Det mest kända palatset i Marrakech är El Badi. Det byggdes av Saadis mellan 1578 och 1603. Slottet byggdes på pengar som mottogs från Portugal, vann av de tre konungarnas slag. På en gång kallades palatset "ojämförligt" och var mycket vackert. Marmor för sin konstruktion importerades från Italien, guld från Sudan. Detta palats byggdes för Sultan Ahmed al-Mansur, som var mycket förtjust i lyx och hade smeknamnet "gyllene".

berättelse

Palatset El-Badi i Marrakech byggdes i ca 25 år. För detta kallades de bästa byggarna av dessa tider tillsammans. Det mest överraskande är att palatset har ett centralvärmesystem, vilket för 1500-talet kan betraktas som ett mirakel. Vid slutet av byggnadsarbetarnas konstruktion var antalet utdelade guld varje år lika med mottagarens vikt.

Tyvärr stod palatset inte mer än hundra år. Den nya linjalen Ismail Mavli förstörde den för att bygga upp sitt eget, ett nytt palats i Meknes. El-Badis palats började nyligen återställas för att bevara det historiska arvet.

Vad ska du se?

Även om slottet ligger i ruiner, behöll det sin tidigare storhet. Slottet har 360 rum, och dess underjordiska del består av tunnlar. Men den mest imponerande delen av slottet är dess innergård. Innan honom var den största innergården i Marrakech 30 meter hög. Gården i El-Badis palats når 135x110 meter. Tack vare honom är palatset oförglömligt. På grund av den stora storleken på gården verkar byggnaderna smala och ser mer ut som en grupp av strukturer än som en enda byggnad.

I alla marockanska varv är en pool traditionellt belägen, där regnvatten samlas in. I palatset utöver en stor pool, nära varje byggnad finns det två små pooler. En stor pool är omgiven av apelsinträd, som är begravda till vattennivån. Mest sannolikt vill ägaren inte att träden hindrar utsikten över gården.

Sedan mitten av 1900-talet har den marockanska nationella folklorefestivalen blivit traditionell. Det hålls i juni. I palatset El-Badi kommer från hela Marocko, alla typer av folkmusiksånger och danser. Under promenader runt gården är fönster av underjordiska rum synliga, och från observationstornet kan man se innergården El-Badi. El Koutoubia-moskén är tydligt synlig. Detta är ett slags landmärke, det kan nås från någon del av staden.

Hur kommer man dit?

Du kan ta en taxi från Marocko till Al-Badi Palace. Avståndet mellan dem är ca 100 km.