Hur många kalorier finns i färska tomater?

Tomater (tomater) är frukter av samma växt från familjen Solanaceae. Hemlandet av tomater Central och Sydamerika, där Maya, Aztec och Inca indianer växte dem sedan antiken. Enligt lokala legender har tomater, tillsammans med majs och potatis, ett "kosmiskt" ursprung, eftersom gudarna gav dem lokala invånare för lidande och hungersnöd efter en hemsk katastrof när alla växter dog och det fanns ingenting att äta.

Och för att avsluta med legenderna kommer vi att citera en till, som är kopplad till namnet "tomat". Inkam, tvungen med sorg i hälften för att lära sig besegrarnas spanska språk, ville smälta hidalgo Pizarros grymma hjärta genom att erbjuda honom dessa ljuva frukter. "Tomate!" (Från spanska - "prova det!"). Så såg detta namn.

Namnet "tomat" härstammar från italienska, och i översättning betyder "gyllene äpple".

Så det var eller inte, det är inte känt, men det faktum att denna frukt har vunnit globalt erkännande och popularitet är absolut noggrann!

På 1500-talet tog conquistadorsna fröer till Spanien, därifrån nådde de sina grannar i Portugal, och fick sedan snabbt sin "plats under solen" i hela Medelhavsområdet. Efter ca 200 år, till slut, visas en tomat i Ryssland. Ödet var först inte barmhärtigt här till tomaten. Kalla ljusrött färg och ovanlig smak under lång tid orsakade vaga rädslor om giften och till och med fostrets "djävulska" ursprung. Men i slutändan, framsteg, som alltid, vann, och nu är det även svårt att föreställa sig en meny utan en konventionell sallad av tomater. För sin del har uppfödare tagit fram ett stort antal olika tomater, lämpade för odling i alla klimatzoner, upp till norra Norden. Bland dem är sådana mästerverk som Bulls Heart, Crimson, Citron, Ladies Fingers, Cherry och andra.

Prevalens och kvantitet kalorier i en tomat

Tomats popularitet är inte bara förknippad med utmärkt smak, men också med många användbara egenskaper. I sammansättningen av en tomat är det lätt att jämföra kolhydrater, pektinsubstanser och många vitaminer. Det här är vitaminerna B1, B2, B3, B6, B9, E. Men särskilt mycket vitamin C. Ett halv kilo tomater, och du har fullt mött den dagliga intagstakten! I tomater, mycket kalium, magnesium, järn, kalcium och fosfor . Pigmentykopen, som bestämmer fostrets röda färg, minskar risken för kardiovaskulär sjukdom, som i själva verket låga kalorier i tomater. Cancer, prostata sjukdomar, sjukdomar i den visuella apparaten - alla dessa sjukdomar fladdrar före den latinamerikanska tomat.

Samtidigt lider enzymerna inte av värmebehandling, vilket gör tomaten användbar inte bara i råa, men också i stekt, bakad, kokad.

Antalet kalorier i en färsk tomat är ganska låg. Beroende på sorten varierar den från 15 till 23 kcal. Det här låter dig använda det i många olika dieter. Som en monodiet, med användning av tomater rekommenderas inte, har forskarnas erfarenhet visat att de används i en "ren form" och en stor mängd kan leda till allergi eller ett fullständigt misslyckande av kroppen för att bearbeta denna produkt. Det är önskvärt att äta tomater i mat som en skål eller sallad med fisk eller fjäderfäkött med en lossningsdiet, bra, hur många kalorier i en färsk tomat tillåter oss verkligen att manövrera det här verktyget för bantning.

Finns det många kalorier i tomater?

Men för dem för vilka produktens energivärde inte är hemskt och inte viktigt, rekommenderar vi stekta och bakade tomater. Tomatens kaloriinnehåll ökar, men du kommer att skapa en fin köttfärs till köttet, steka tomaten i en stekpanna och helst på en grill eller grill. I detta fall kommer dess värmevärde att vara ca 50 kcal, samtidigt som alla användbara egenskaper behålls.

Nyligen omfattade kulinariska mode en liten körsbärstomat, erhållen genom urval 1973. Denna lilla tomat är kalori dietledaren - kalorihalten i körsbärstomaten är bara 15 kcal (!), Samtidigt som den behåller alla användbara och smakliga egenskaper hos sina äldre bröder och ser bra ut på bordet av denna gourmet.