Ljubljana grad

Ljubljana slott är ett medeltida slott som står högt över den gamla delen av Ljubljana . Staden är den mest kända landmärke i huvudstaden. Därifrån började historien om staden och därmed de mest nyfikna sidorna av Ljubljana historia. Idag är Ljubljana slott ett historiskt arv i Slovenien , vilket är en obligatorisk del av utflyktsruten runt huvudstaden.

Konstruktion och restaurering

Det exakta datumet för byggandet är okänt. Det första omnämnandet av slottet Ljubljana är från 1114. Historiker argumenterar för att slottet byggdes på 1800-talet. Många sieger och bränder förstörde delvis fästningen. Dess restaurering utfördes av ägarna av territoriet, vid olika tidpunkter var de kelter, illyrianer och forntida romare. Deras inflytande är uppenbart i vissa delar av murverket, vilket tydligt visar arkitektonisk stil för ett visst folk eller era.

Utsidan av slottet, som vi kan observera idag, hittades i början av 1500-talet. Den starkaste jordbävningen förstörde staden delvis och orsakade betydande skador på Grad på grund av vad den skulle återställas. Då fick han utseendet, som har överlevt till idag.

Den sista storskaliga återuppbyggnaden började på 60-talet av förra seklet och slutfördes bara på 90-talet. Först och främst syftade det till att bevara slottets arkitektur, men inte att modernisera slottet.

Vad är intressant om slottet?

Beroende på vem som regerade Ljubljana-landen, utförde slottet olika funktioner. Som bostad användes det fram till XV-talet. Under Napoleonkrigen rymde slottet ett sjukhus, som senare ersattes av ett fängelse och garnison. I 1905 köpte staden Ljubljana ut av stadsförvaltningen för att skapa ett lokalt historiskt museum där. Men omständigheterna förhindrade detta, och en stor fästning, som var i ett tillstånd av förödlighet, användes som en fristad för fattiga människor. Efter ett tag hittades pengar, och en lång restaurering gjord av det medeltida slottet mitt i kulturlivet i Slovenien.

Idag hålls de viktigaste kulturella händelserna i landet i Ljubljana City: konserter, teaterföreställningar och festivaler. Det organiserar också protokollmottagningar och organiserar kongresser. Turister kan besöka den permanenta utställningen, som berättar i detalj om slottets och stadens historia, liksom om de antika bosättningarna som låg på kullen före slottet. Deras begravningar hittades under restaureringen av slottet.

Vad ska du se?

Att besöka Ljubljana slott orsakar endast positiva känslor. På den stora fästnings territorium finns flera byggnader som förtjänar speciell uppmärksamhet hos gästerna:

  1. St George's Chapel . Det byggdes under andra hälften av 15-talet, upplyst 1489. Kapellet byggdes i gotisk stil, som har överlevt hittills. Varje år på den första söndagen i januari besöks templet av pilgrimer från hela landet.
  2. Vakttorn . Det uppfördes 1848 och spelade en viktig roll. Det var en väktare som avfyrade en kanon i händelse av en brand i staden. Vaktmannen kunde se absolut hela staden och till och med dess omgivning, så det viktigaste var inte att sova. Tornarbetaren informerade också stadsmänniskorna om ankomsten av viktiga personer eller andra viktiga händelser.

Hur kommer man dit?

Ljubljana slott ligger i stadens centrum, du kan nå det med buss nummer 2. Utgång är nödvändig vid stoppet "Krekov trg". Från stationen till ingången till fästningen 190 m. För att komma till slottet måste du gå igenom parken för ytterligare 400 m.