Nationella parkerna i Nepal

Staten Nepal ligger på slätten och kullarna, men det mesta är bergiga områden. På detta territorium finns en mängd olika ekosystem: från den subtropiska djungeln till de arktiska himalaya. Naturen i Nepal nationalparker är ett av landets särdrag.

Populära parker i Nepal

Bevarande områden upptar cirka 20% av landets totala areal. Dessa är utmärkta ställen för ekologisk turism:

  1. Chitwan National Park upptar ett område på 932 kvadratkilometer på Nepals territorium. km. År 1984 erkändes denna park som en UNESCO världsarvslista. Idag är detta en av de få platserna på jorden där du kan observera de försvinnande djuren i deras naturliga livsmiljö. Parken är täckt med lövskog. Stränderna på de tre floderna som flyter här är bebodda av amfibiska reptiler och en mängd olika fågelarter. Kunglig Chitwan Parks huvudattraktion är över 400 kungliga noshörningar och cirka 60 Bengal tigrar. Bredvid dem lever apor långur, makaker, leoparder, rådjur, vilda katter, hundar, vildsvin etc. På Kapti kan du gå ner i kanot. Det blir intressant att besöka elefantgården och beundra sjön Twenti-Southend Lake.
  2. Nationalpark Langtang i Nepal ligger på ett område på 1710 kvadratmeter. km. Det är bäst att komma hit på hösten, i oktober-november eller på våren. Från juni till september kommer regnsäsongen i detta område, och från december till februari faller mycket snö, så dessa årstider är inte lämpliga att resa genom parken. Här kan du göra bergsklättring, vandring. Många kommer att vara intresserade av att bekanta sig med lokalbefolkningen - Tamang.
  3. I Bardiya National Park kan du åka på elefanter eller jeep safari. För fans av extrema sporter, en legering föreslås längs en berg flod. Fläktar av utomhusaktiviteter gör vandringar i djungeln.
  4. Sagarmatha Park ligger i Nepals högländerna. Den största höjden av sitt territorium når 8848 m. På Sagarmathas territorium finns planetens högsta punkt - Mount Jomolungma eller Everest. Förutom det finns det ytterligare två åttondusen meter: Lhotse, vars höjd är 8516 m och Cho-Oyu med högsta punkten 8201 m. Turister lockas till Sagarmath genom möjligheten att klättra Mount Everest, här kan du följa vandringsleden, besöka det buddhistiska klostret Tengboche , beundra det snötäckta bergstoppar.
  5. I Annapurna National Park finns ett berg med samma namn, vilket anses vara den farligaste på planeten. På en höjd av 6,993 m är det toppen av Machapuchare, som är ärade som hemma för guden Shiva. Här är även uppstigningen förbjudet, för att inte störa freden i de lokala spriten. I bergsmassan växer Annapurna den största i världen rhododendronskogen. I parken kan turister besöka Muktinath templet - en helig plats för buddhister och hinduer. För att komma till parken måste du få ett turistregistreringskort och ett särskilt tillstånd.
  6. Den minsta parken i Nepal är Rara . Här är den största sjön med samma namn. Ligger i en höjd av 3.060 meter över havet, deklareras denna reservoar Nepalas nationella skatt. Den bästa tiden att besöka parken är september och maj.

Nepalesiska naturreservat

Förutom nationalparker finns det många naturskyddsåtgärder på landets territorium med status som "reserv". De mest anmärkningsvärda bland dem är följande:

  1. Reserven av Nepal Cauchy Tapu täcker ett område på 175 kvadratmeter. km. Det finns utmärkta ställen för fågel och djurhållning. Du kan besöka dem från mars till oktober.
  2. Parsa-reserven ligger i centrala Nepal, nära Chitwan National Park. Här bor vilda elefanter och leoparder, tigrar och björnar, blå tjurar och vilda hundar. I reserven finns levande apor och skällande rådjur, reed katter och randiga hyener, många ormar och råttor som är mat av stora djur.
  3. Reserv Manaslu är ett statligt skyddat territorium som täcker ett område på 1 663 kvadratkilometer. km. Här finns 6 klimatzoner: arktiska, alpina, subalpina, tempererade, subtropiska, tropiska. Naturen i detta område är orörd av människan. Reserven är bebodd av 33 arter av däggdjur, 110 fågelarter. Här hittar du mer än 2000 arter av blommande växter. Många av dem har medicinska egenskaper. Banan runt Manaslu anses vara en av de svåraste att passera i Himalaya.
  4. En unik kunglig reserv som heter Safari Park Gokarna ligger 10 km från huvudstaden i Nepal. Varje dag finns guidade turer från Katmandu, där du kan åka på en elefant och beundra vilda djur i deras naturliga livsmiljö. I parken kan du se pagoden Gokarneshvar Mahadev.