Fettlösliga vitaminer

Alla vitaminer är uppdelade i vattenlösliga och fettlösliga vitaminer. Som du vet har den senare en mycket fin bonus till den första: de har egenskapen att ackumuleras i fettvävnader och organ. På grund av detta underlättar de inte bara absorptionen av fetter som kommer från mat, men de har alltid lite reserv i kroppen. Men detta fenomen har också sin negativa sida - överskott vitaminer i kroppen också kommer inte göra dig bra. Kom ihåg - i all åtgärd behövs!

Fettlösliga vitaminer: Allmän egenskap

Den mest uppenbara informationen om fettlösliga vitaminer är bordet. Denna typ innehåller sådana arter som vitaminerna A, D, E, K. Som det framgår av deras namn kan dessa ämnen absorberas och absorberas uteslutande i organiska lösningsmedel - vatten i detta avseende är maktlös.

Dessa vitaminer har också en mycket viktig funktion: först och främst är de ansvariga för tillväxten, regenerering av ben- och epitelvävnader, för hudens elasticitet och hårets hälsa. Det är de fettlösliga vitaminerna som måste tas för att upprätthålla ungdom och skönhet. Sammansättningen av de flesta kosmetika som är avsedda att regenerera huden och återställa håret, det är dessa vitaminer.

Fettlösliga vitaminer och deras funktioner

Trots det faktum att fettlösliga vitaminer kan beskrivas generellt har var och en sin egen unika funktion i kroppen. Det är inte alltid nödvändigt att ta dem alla i ett komplex: ett underskott av endast en av dem är möjligt.

Vitamin A (retinol, retinsyra)

Detta vitamin bildas i människokroppen från karotener, som finns närvarande i växtföda. Om mängden av detta vitamin i kroppen är normalt, så kommer visionen alltid att vara bra, ögonen kommer snabbt att anpassa sig till mörkret. Dessutom kommer immunsystemet snabbt att ge sitt svar på virus och infektioner. Alla celler i huden och slemhinna i närvaro av detta vitamin uppdateras regelbundet. Men i höga doser är vitamin A farligt - det kan orsaka sköra ben, torr hud, svaghet, svag syn och några andra sjukdomar. Du kan få den från sådana produkter: alla typer av kål, alla apelsin frukter och grönsaker, sallad, rödpeppar , samt mjölk, ost och ägg.

Vitamin D

Det är ett fantastiskt vitamin som kroppen syntetiserar från solljus. Om du är minst 20-30 minuter tre gånger i veckan är under öppen himmel, så räcker det för att kroppen inte lider av sin brist. Dess överskott är mycket farligt - det orsakar huvudvärk, skador på njurarna, hjärtkärl, svaghet i musklerna. Inte konstigt experter betonar vikten av att använda solskyddsmedel. Du kan få det med mat från sådana livsmedel som fisklever, fet fisk, ost, mjölk, äggula, spannmålsprodukter.

Vitamin E (tokoferol, tocotrienol)

Detta vitamin är en naturlig antioxidant som gör det möjligt att skydda och läka skador på celler och processer i kroppen. Om E-vitamin är tillräckligt, minskar risken för cancer och ökar immuniteten. Du kan få vitamin från vegetabiliska oljor, vetex, nötter, äggula, lövgrönsaker.

K-vitamin (menakinon, menadion, phyloquinon)

Detta vitamin är nödvändigt för normal blodkoagulation, men dess överskott leder till det faktum att vissa läkemedel som förskriver kärnorna inte smälts. I en hälsosam kropp syntetiseras detta vitamin av tarmmikrofloran. Du kan få det med mat om du inkluderar sådana komponenter i din kost: alla slags kål, lövgrönsaker, ägg, mjölk, lever.

Noggrant övervaka din hälsa och ta bara dessa vitaminer om du ser genom indirekta tecken på att de inte räcker till i kroppen.