Anemi hos barn

Föräldrar måste ofta ta sina barn till en poliklinik för att ta ett allmänt blodprov för att kontrollera hemoglobin. Några av dem hör en diagnos hos barnläkaren - anemi. Detta är namnet på det patologiska tillståndet, där koncentrationen av hemoglobin och antalet röda blodkroppar reduceras i en blodvolymenhet.

Typerna och orsakerna till anemi

Hemolytisk anemi hos barn kallas en grupp av sjukdomar som kännetecknas av ökad förstöring av röda blodkroppar, vilket orsakas av inkompatibiliteten hos moder och fostrets blodgrupp, vissa mediciner, infektioner, brännskador. Det finns också aplastisk anemi hos barn - dessa är sällsynta patologier i blodsystemet, där produktionen av benmärgsceller minskar.

Bristanemi hos barn kallas ett tillstånd där en otillräcklig mängd ämnen som är nödvändiga för att bilda hemoglobin kommer in i kroppen. Separat järnbrist och vitaminbristanemi. Med den sista formen av sjukdomen saknar barnens kropp vitaminer B6, B12, folsyra, vilket orsakar patologi.

Den vanligaste är järnbristanemi hos barn, som är förknippad med ett brott mot järnomsättningen i kroppen.

Hypokromisk anemi hos barn uppstår som ett resultat av en överträdelse av hemoglobinsyntes, varför järnutnyttjande är omöjligt.

En orsak till anemi hos barn är undernäring eller järnbrist i mat (till exempel sen matning, artificiell utfodring). Utseendet av anemi kan leda till dysbakterier, gastrit, matallergier, sjukdomar i inre organ. Dessutom underlättas bristen på hemoglobin hos ett barn genom de patologiska förhållandena hos förväntade mammor under graviditetsperioden: multipelgraviditeter, kränkningar av uteroplacental blodcirkulation, prematuritet.

Vad är risken för anemi hos barn?

Hemoglobin består av en globin - en proteinmolekyl och en hemmolekyl som innehåller en järnatom som kombinerar med syre i lungorna och cirkulerar det genom hela kroppen. Därför leder bristen på detta ämne till hypoxi, minskad immunitet och i svåra former - till en försening i mental utveckling.

Symptom på anemi hos barn

Barn av det första året av livet med järnbrist vägrar att äta. Deras hud blir torr och grov, hår och naglar är sköra. Tecken på anemi hos barn inkluderar hudfärg, hjärtklappning, andfåddhet - allt detta är en följd av hypoxi. Det finns klagomål på huvudvärk, tinnitus. Det finns snabb trötthet och svaghet. Vid aplastisk anemi finns ökad blödning. Gulsot hudfärg, förstorad mjälte och lever är karakteristiska för hemolytisk anemi.

Behandling av anemi hos barn

När anemi upptäcks elimineras orsaken som orsakade sjukdomen. Hemolytisk anemi visar hormonbehandling. Svåra former av aplastisk anemi kräver benmärgstransplantation.

Med järnbristanemi är det obligatoriskt att ta mediciner som innehåller detta element. För närvarande är deras sortiment ganska brett, till exempel aktiviferin, maltofer, ferronal, heferol, sorbifer durules. Spädbarn under 2 år ges vanligtvis ett botemedel i flytande form. Barn äldre är ordinerade läkemedel i form av kapslar eller tabletter. Doseringen ordineras av läkaren med hänsyn till patientens ålder. Dessutom införs en specialdiet, vilket bidrar till ökad järnabsorption (kött, grönsaker och frukt).

Förebyggande av anemi hos barn består i att behandla järnbrist i en framtida mamma, mata barnet med bröstmjölk eller anpassade blandningar med förhöjt järninnehåll, spela sport, gå utomhus.