Phlox - förberedelse för vintern

Ljusa multicolor floxes trivs hela sommaren. Med ankomsten av exotiska blommor har floxer blivit sällsynta besökare på trädgårdar och blomsterbäddar i hus. Men nu blir floxerna populär igen på grund av deras opretentiösitet, lång blomningstid, olika färg och en trevlig arom, utsöndrad av blommor. Dessutom har många nya sorter av fleråriga växter uppträtt för närvarande.

För framgångsrik odling av grödor är det nödvändigt att förbereda floxor för vintern genom alla regler. I artikeln hittar du information om hur man förbereder floxor för vintern.

När ska man klippa floxor för vintern?

Phloxes, som andra stauder, där markdelen med början av förkylning dör, är det bättre att trimma på vintern. När man väljer den optimala tiden för phlox trimning för vintern, är det nödvändigt att fortsätta från det faktum att växten är den tidiga födda eller sena barkning. Tidiga blommande sorter av phlox försvinner snabbt, och de beskärs omedelbart efter blommande ändar i slutet av augusti - början av september. Typer av flox, som börjar blomma sena, visna som vanligt i slutet av september, och sedan beskärningen görs ungefär en månad senare. Den allmänna rekommendationen vid beskärningstid är att hålla den tills ett stabilt kallt väder är etablerat. I den tempererade klimatzonen är det början eller mitten av oktober.

Hur man förbereder phlox för vintern?

Den markerade delen av busken skärs med en trädgårdsskördare, vilket gör att stekarna 5 till 10 cm kommer från marknivån. Sådana penechki bör lämnas, eftersom vid foten av skotten finns 2 till 3 knoppar av förnyelse, av vilka unga skott knäcks i början av våren. Till detta är de återstående beskärda kvistarna markörer som påminner om den fleråriga planteringsplatsen.

Vanligtvis gammal, anpassad till ganska svåra vintrar av flox-sort, tolererar väl övervintring. Och om den kalla och snöiga vintern förutspås, kommer floxen att övervintra perfekt utan skydd. Men några nya avelsorter, särskilt de som härrör från länder med ett ganska mildt klimat, måste isoleras även i milda vintrar. Om vintern förväntas bli frostig, och viktigast av allt, liten snö, då är det nödvändigt att skapa ett skyddshytt för alla typer av flox.

Sekvensen för framställning av floxer för vinterning

  1. Botten av busken och marken bredvid växten behandlas med fungicider från skadedjur och sjukdomar (torra dagar bör väljas).
  2. Efter 2 veckor hälls växter på en matsked superfosfat och en liten aska för att stimulera framtida vår vegetation.
  3. Omedelbart efter utfodringen utförs mulningen av planteringen för att skydda floxen från att frysa. För mulchning kommer torv eller humus att vara lämplig. Agrotekniker tror att det är mer lämpligt att använda hästgödsel. Dess särdrag är att på grund av nedbrytningen av komponenterna värmer hästgödsel jorden. För varje busk behövs ungefär ½ gödningsmedel eller ¾ torvspann.
  4. Överst på "hummocks" läggs gran lapnik, brushwood eller cut toppar. Detta görs inte bara för att upprätthålla temperaturregimen, men också för att utföra snöhållning. Med början av den första våren varma dagar måste skyddet omedelbart elimineras, så att insekterna som vinter bland bladen inte faller på de bländande skotten. Det ska inte användas för att täcka skott med folie eller takmaterial för isolering, eftersom floxor suger och suger under sådant skydd.

Busken frusen under vintern kan försökas återuppliva. För att göra detta skärs den mellersta delen av borsten med ett skarpt verktyg och lämnar kanten på busken 2-4 cm bred. Mitten är fylld med bördig jord och bearbetas med "Epin". Tack vare operationen stimuleras sovande knoppar, och phloxbusken kommer snabbt att återhämta sig.