Ketchup

Många människor kan inte föreställa sig mat utan god ketchup. Ketchup, till höger, anses vara en av de mest populära såserna i vårt land. På butikshyllor kan du välja ketchup för varje smak. De mest populära ketchupproducenterna - Heinz och Baltimore, erbjuder olika noveller varje år. Vi ser ketchupannonsering dagligen på skärmarna på våra TV-apparater (till exempel Baltimores berömda ketchupannons "Medan min favorit ketchup flyter") och tack vare henne lär vi oss om alla innovationer.

Homeland av ketchup anses vara Kina. Det var i detta land som tomatsås för första gången verkade som den moderna ketchupen. På Europas territorium började ketchupberedningen under sjuttonhundratalet, men de äldsta recepten på denna sås innehöll inte tomater. Under medeltiden bereddes ketchup av nötter och svampar, oftare från ansjovis och bönor. Under dessa dagar var grunden för ketchup fiskkoksalt och tomatketchup producerades endast i början av tjugonde århundradet. Entreprenör Henry Heinz var den första som förberedde ketchup från tomatpasta genom vakuumförångning. Därefter etablerade Heinz produktion av ketchup och namngav sitt eget namn sitt eget varumärke. Denna metod tillåter att lagra ketchup i ett rum med rumstemperatur under lång tid. Mycket senare blev densitet den mest värdefulla kvaliteten i ketchup. För detta tillsattes stärkelse till såsen. Mycket senare uppträdde olika smaker och stabilisatorer, ursprungligen var ketchup en sås beredd uteslutande av naturprodukter.

Sammansättningen av modern ketchup innehåller följande ingredienser: tomater, lök, bulgarsk peppar, svart och röd peppar, salt, socker, ättika.

Förberedelse av ketchup hemma tar bara några timmar. Principen att laga ketchup är enkel nog: Tomaterna ska skäras i mellansnitt, läggas i en panna och sätta på en liten eld, hugga löken, hugga de bulgariska paprikorna och skära dem och lägg dessa grönsaker till tomater. Blandning av grönsaker måste kokas och kokas med locket öppet tills de inte respekteras till hälften. Därefter kyles blandningen och gnids genom en sik för att erhålla en homogen massa. Den resulterande massan ska återigen sättas på elden, koka och tillsätt salt, peppar, socker och ättika. Det är bra att blanda allt och laga i några timmar, beroende på mängden vätska. Klar ketchup kan hällas över burkar för en vridning på vintern, eller kyla och servera till olika rätter. Bevarande av ketchup skiljer sig inte från att bevara grönsaker och sallader.

Hemligheter att laga ketchup:

Och ett annat intressant fakta om ketchup: ketchup, så populär sås som till sin ära namngavs den världsberömda ungdomsspanska popkoncernen Las Ketchup (Las Ketchup).