Hur man lagar selleri?

Selleri lukta - en växt av släktträdet av örtfamiljer Umbilical, är en utbredd grönsakskultur. Alla delar av den här superanvändbara växten används för mat: grön överjordisk (petioles och löv) och underjordisk (förtjockad rhizom). Även selleri används ofta i fytomedicin, eftersom det har kraftfulla helande egenskaper hos ett brett spektrum.

Selleri har en positiv effekt på alla system i människokroppen, främjar blodrening, normaliserar vatten-saltmetabolism, höjer immunitet och ton (utan ökat blodtryck), ökar arbetskapaciteten, uthållighet och mental aktivitet, förbättrar hudens tillstånd, har starka afrodisiaka egenskaper.

Utöver den andra användbarheten, på grund av den höga fiberhalten, har sellerirotet ett "negativt kalorivärde", det vill säga att den regelbundna införandet i maten av denna produkt hjälper till att bli av med övervikt, vilket är mycket faktiskt nu för länder med normal ekonomisk och social utveckling.

Berätta vad du kan göra från selleri cherushkovogo, det vill säga från stjälkarna.

Självklart kan sellerier av selleri tillsättas till andra sallader än fruktsallader, liksom eventuella soppor eller borscht som gröna. Detta görs när soppen är nästan klar. Huvuddelen - i strävan efter nytta att inte få bäras av kvantitet: stjälkar och selleribladen har mycket kraftfull karaktäristisk smak och inte mindre kraftfull arom. En alltför stor mängd selleri drar ut alla andra smaker och dofter, men vi vill inte ha det här (och om det bara knackar på petiolen, är de väldigt användbara, givetvis i rimliga kvantiteter).

Från stjälkarna av selleri kan du laga juice, vilket är ganska enkelt, du måste krossa stammarna på något bekvämt sätt och vrida ut. Och du kan bara äta den i form av potatismos. I en blandning med naturlig tomatjuice - det är bara en mirakulös tonic och fettförbränningsdryck, och om den är kryddat med varmrött peppar, är det i allmänhet super användbart, särskilt för män. Tomatjuice kan framställas av tomatpasta genom att helt enkelt tillsätta rätt mängd vatten, men endast om tomat är utan konserveringsmedel (detta skrivs vanligtvis på förpackningen).

Nu om vad och hur du kan ordentligt förbereda sig från selleriets rot.

Jo, det kan naturligtvis skäras och läggas till borscht och soppor - det viktigaste är att inte smälta. Men med detta tillvägagångssätt för matlagning reduceras användningen av denna underbara rotgrödor på något sätt, och därför är det bättre att förbereda sallader med en sellerirot och det är mer utsökt när selleri i sallad är huvudprodukten. Andra ingredienser är nästan inte nödvändiga, eftersom rotskörden har sin egen karaktäristiska trevlig smak med noternoter och smaken av inte alla andra grönsaker kombineras med den. Lita sedan på din kulinariska intuition, prova den.

Sallad med sellerirot

ingredienser:

beredning

Töm roten av selleri och pressa den på medium eller stor riven. Det blir ännu bättre att använda en rivare för koreanska morötter - så det blir ett estetiskt och intressant utseende. Om den vilda vitlöken - finhacka den, om vitlök - det är bättre att trycka igenom en manuell press. Gröna är också hackade fint.

Förbered ett dressing från smör och citronsaft (3: 1 eller 4: 1), krydda med varmrött peppar. Vi kommer att kombinera alla ingredienser i en salladsskål och dricka med en dressing. Det bör noteras att tillsatsen av avokado , cikoria, endivia, röd sötpeppar, vissa kålvarianter och bladsalater till en sådan sallad inte kommer att försämra dess smak och avsevärt öka användbarheten rätter. Du kan också lägga till sesamfrön och hackade nötter. Men om löken finns ingen entydig åsikt, eftersom lök lukt och smak är också stark nog.

Du kan göra denna sallad ännu mer tillfredsställande, tillsatt kokt kött skuren i det med små remsor eller små bitar (kycklingbröst, nötkött).

I allmänhet använder man mer djärvt och oftare selleri för mat och bättre - fräsch (det finns dock kontraindikationer - graviditet, postoperativ period, komplikationer i genitourinärsystemet).