Hassans Minaret


De flesta marockanska attraktionerna är relaterade till arabiska medeltiden eller i allmänhet till pre-arabiska tider, vilket är fallet med Hasan minaret. Detta torn anses vara en av symbolerna för Marockos huvudstad. Låt oss ta reda på vad intresset är för en vanlig turist.

Vad är Hasans minaret i Marocko?

För att förstå varför minareten har ett så ovanligt utseende kommer vi att dyka in i historien. År 1195 beslutade Almohad Emir Yakub al-Mansur att bygga den högsta minareten i världen, och bredvid den - en vacker och inte mindre enastående moské som kunde rymma hela armén av en ambitiös emir. Det antogs att tornet kommer att nå en höjd av 86 m. Emir gav ordern och byggandet startade. Minaret lyckades medföra en höjd av 44 m, antalet kolumner i moskens böksal - upp till 400, då två händelser inträffade som påverkade historiens gång. I 1199 dog emiren och byggnadsarbetet upphörde. Och mycket senare, år 1755, fanns det en stark jordbävning som förstörde större delen av byggnaden. Därefter blev denna del av staden länge övergiven, men minareten och kolonnerna i den oavslutade moskén ser fortfarande ut som i den avlägsna medeltiden.

Hasans minaret är gjord av monokrom rosa sten och är dekorerad med en ovanlig dekorativ basavlastning i form av en galler och spetsiga bågar. Tornet i sig har en tetrahedral form, som är karakteristisk för antika nordafrikanska minareter. Även förfallna, har denna struktur ett majestätiskt utseende. Tornets inre del är indelad i 6 nivåer, längs med vilken det går att röra sig längs en fast ramp.

På andra sidan torget byggs ett mycket modernare mausoleum av Muhammad V, vilket gör det möjligt att kombinera inspektionen av dessa två sevärdheter.

Var är Hassan minaret i Rabat?

Liksom de flesta attraktionerna i Rabat ligger minareten i den gamla staden Medina. Det är bekvämt att komma hit på en av stadens bussar (stop Tour Hassan) eller med taxi. I Marockos huvudstad finns två taxitjänster - Petit Taxi (röda bilar) och Grand Taxi (vita). Den senare, enligt turismens vittnesbörd, ger bättre tjänster.

Förresten ligger nära minareten sådana hotell som Dar Zen, Hotel La Tour Hassan, B & B Rabat Medina, Hotel La Capitale, Dar Aida och andra. Att stanna i en av dem behöver du inte tänka på transport - detta landmärke Rabat kommer att ligga i omedelbar närhet av ditt boende.

Inspektion av tornet är endast möjligt om dagen - på natten är helgedomen stängd, under skydd av kungarna. Men det är bäst att komma hit på kvällen, vid solnedgången, för att beundra hur solstrålningens strålar betonar tornets ursprungliga siluett. Inspektionen av Hassan minareten, liksom många andra sevärdheter i Marocko, är gratis. Samma arkitektoniska monument, som ligger på toppen av kullen, ses bäst från bron, som ligger i utkanten av Rabat mot försäljningsstaden.