Bahá'í House of Worship


Republiken Panama är en sekulär, multietnisk och religiös stat. Men det skulle vara ett misstag att överväga att den medeltida erövringen och spaniens aktiva erövring av territoriet är en garanti för solid katolicism. Under de senaste 100 åren började samhällen och templen från andra religioner dyka upp i landet. Omkring 2% av panamanierna bekänner Bahaism och bygger sina egna tempel - hus av dyrkan.

House of Bahá'í dyrkan i Panama

Låt oss börja med det faktum att i Baha'iz är templet vanligtvis kallat "tillbedjan". I världen finns sådana hem på alla kontinenter. Ett av de sju operativa husen i Bahá'í dyrkan finns i Panama , huvudstaden i republiken. De byggde den på Peter Tylotsons projekt. Den första stenen lades 1967, och templet öppnades först 1972. Liksom alla Bahá'í-byggnader har det panamanska templet en nio-hörnform och en central kupol.

Hus av dyrkan av bahá'erna kallas också modermor. I Panama byggdes templet från den lokala stenen på den höga klippan Cerro Sonsonate, från vilken en bra utsikt över hela staden öppnar. I Panamens hus av dyrkan, som i andra, arbetar frivilliga, som accepterar besökare, tjänar templet och genomför böneprogram för alla kommande.

Vad är intressant om det panamanska templet?

Vid första anblicken kan det tyckas att bahá'í husets hus i Panama är för enkelt och obetydligt. Men det här är bara utanför, och dessutom är det värt att komma ihåg den seismiskt aktiva zonen i denna region. Det första du uppmärksammar på - en trappa till himlen stiger från templet.

Templet i sig är synligt från fjärran - de vita väggarna reflekterar solljus. Runt huset av dyrkan bryts en vacker trädgård, där blommande träd och blomsterbäddar växer. Besökare i templet kan be både inom och utanför, till exempel vid en liten konstgjord damm med fisk.

Det är värt att notera att inredningen är mycket blygsam: det finns inga målningar, musikinstrument, statyer, förgyllning och andra attribut av kyrkans myndighet. Allt är enkelt och utan lyx, här läser du helt enkelt de heliga texterna av olika religioner i originalet utan deras tolkning och predikningar.

Hur kommer man in i Bahá'í-dyrkanens hus?

Innan det panamanska huset av Bahá'í dyrkan är det lättare att ta en taxi och sedan gå lite uppför backen. Inträde är gratis för alla, oavsett kön och religion. I baháismen finns det inga utflykter till templen, men välkomnar alltid ditt deltagande i en religiös eller vetenskaplig händelse. Det enda du kan försöka ställa dina frågor till en tempelarbetare. Men om du inte är medlem i samhället kommer en donation från dig inte att accepteras.