Hassan II-moskén


Hassan II-moskén är en riktig dekoration av Casablanca , dess symbol och stolthet. Hassan II moskén är en av de tio största moskéerna i världen och är den största moskén i Marocko . Minarets höjd når 210 meter, vilket är en absolut världsrekord. Minareten i Hassan II-moskén i Casablanca består av 60 våningar, och på toppen är en laser riktade mot Mekka. Samtidigt kan mer än 100 000 personer be för bönen (20 000 i bönen och drygt 80 000 på gården).

Konstruktionen av ensemblet startade 1980 och varade 13 år. Arkitekten för detta unika projekt var fransmannen Michelle Pinzo, som för övrigt inte är en muslim. Budgeten för byggandet uppgick till cirka 800 miljoner dollar, en del av fonderna samlades med hjälp av donationer från medborgare och välgörenhetsorganisationer, en del av statens lån från andra länder. Storöppningen hölls i augusti 1993.

Arkitektur av Hassan II-moskén i Marocko

Hassan II-moskén täcker ett område på 9 hektar och ligger mellan hamnen och El-Hank fyr. Måtten på moskén är följande: längd - 183 m, bredd - 91,5 m, höjd - 54,9 m. De huvudsakliga materialen som används för konstruktion, marockanskt ursprung (gips, marmor, trä), undantag är bara vita granitkolonner och ljuskronor. Fasaden av Hassan II-moskén är dekorerad med vit- och krämsten, taket är fodrat med grön granit och över skapandet av stuckatur och tak arbetade hantverkare i ca 5 år.

Huvuddelen av den här byggnaden är den delen av byggnaden som står på land och en del stiger över vattnet - det blev möjligt tack vare en plattform som serverar i havet och genom moskén genomskinliga golvet ser du Atlanten.

På moskéens territorium finns en madrasah, ett museum, bibliotek, en konferenssal, parkering för 100 bilar och ett stall för 50 hästar, moskéns innergård är dekorerad med små fontäner och bredvid moskén finns en mysig trädgård - en favoritplats för familjen vila.

Hur man kommer dit och när ska man besöka?

Du kan nå moskén på olika sätt: med buss nr 67 till Sbata, från järnvägsstationen till fots (ca 20 minuter) eller med taxi. Besök moskén på följande schema: Måndag - Torsdag: 9.00-11.00, 14.00; Fredag: 9.00, 10.00, 14.00. Lördag och söndag: 9.00 - 11.00, 14.00. Inträde är inte möjligt för muslimer endast inom utflykten , vars kostnad är ca 12 euro, studenter och barn får rabatter.