Graviditet och Sport

För många moderna kvinnor som tittar på sin hälsa, tar sporten en viktig plats. Och i en tid när en kvinna bär sin bebis, uppstår en naturlig fråga: "Är det möjligt att fortsätta de vanliga sportaktiviteterna?". I den här artikeln kommer vi att försöka svara på alla frågor om sport som är av intresse för förväntade mammor.

Kan jag träna under graviditeten?

Att göra sport under graviditeten är inte kontraindicerad, och i vissa fall rekommenderas även. Om du är en professionell idrottare i livet, bör träning under graviditeten vara mindre aktiv än vanligt, och träningsprogrammet kan behöva ändras lite. Om du bara är en amatör, bör du konsultera en instruktör som kommer att berätta för dig eller göra dig ett speciellt program för gravida kvinnor. I varje enskilt fall rekommenderas en läkares samråd, och vi kommer att se över de grundläggande principerna för utövande under graviditeten.

Sport under graviditet

Att spela sport under graviditeten bör vara noga, eliminera eventuella överbelastningar, skador och överhettning. Gravida kvinnor rekommenderas regelbundna sportaktiviteter, i stället för klasser från tid till annan eller när en ledig minut släpper ut. Det optimala schemat för träning är 3 gånger i veckan, helst samtidigt. Att träna bättre efter några timmar efter frukost. I framtidsutbildningen ska moderen inkludera både allmänna förstärkningsövningar och speciella övningar som syftar till att stärka musklerna i ryggraden, buken etc. Slutför varje session med en uppsättning andningsövningar.

Tempot i varje träning, oavsett graviditetens trimester, ska vara måttlig. Det är viktigt att komma ihåg att för aktivt spelande sport under graviditeten kan det leda till obehagliga följder, till exempel minskad fetthalt, för tidig födelse och så vidare. Styrs av dina känslor och kom ihåg att du inte kan överhettas på något sätt, eftersom barnet inte kan reglera kroppstemperaturen på grund av svettning, för att han ännu inte har bildat svettkörtlar och överdriven miljö inte påverkar barnet positivt. Mellan resten, försök inte göra träningen för dynamisk.

Graviditet och fitness

Fitness under graviditeten är ett utmärkt sätt att behålla tonen i hela kroppen. Klasser med fitness med graviditetens början bör inte stoppas. Om du inte gjorde det, är det dags att börja. I händelse av att gruppträning inte passar dig, kan du skapa ett individuellt träningsprogram.

Utesluter hopp, vassa avböjningar och torso på bagageutrymmet, snabb springning, vridning och lutning. Övningar bör inte orsaka överbelastning i musklerna och lederna, utföra övningar, helst sittande, med stöd från ryggen.

Som ett resultat av träning i tidig graviditet stärks musklerna i ryggraden, elasticiteten i bukhålans muskler ökar, stagnation i bäckenet minskar och flexibiliteten i lederna ökar.

Du kan också delta i fitness efter födseln, för att återställa den gamla harmonin och sexualiteten, men läkare rekommenderar att du fortsätter träning inte tidigare än 6 veckor efter födseln.

Graviditet och Sport: För och nackdelar

  1. Sport i de tidiga stadierna av graviditeten. Det rekommenderas som ett medel för att förebygga olika sjukdomar som uppstår under denna period: övervikt, muskelspänning, åderbråck.
  2. Sport efter graviditet. Sportaktiviteter efter graviditet rekommenderas för snabbare återhämtning av alla kroppssystem: förbättrad immunitet, motoraktivitet, förbättring av kardiovaskulärsystemets funktion etc.
  3. Sport och graviditetsplanering. Om du planerar en graviditet i framtiden, då spelar sport hjälper dig att förbereda din kropp för möjliga belastningar som uppstår under graviditeten. Sport under graviditeten kommer att underlätta graviditetsprocessen och födseln - smärtfri, eftersom kroppen under träning ackumulerar hormonendorfinet, som under födseln kan spela en roll en naturlig bedövning.

Och naturligtvis innebär sporten en balanserad kost, vilket är mycket viktigt för en framtida mamma.

Den hälsosamma livsstilen i framtida mamma hjälper till att bli född till ett friskt barn!

Före idrott är det lämpligt att konsultera en läkare som bestämmer om du har kontraindikationer mot fysisk aktivitet.

Var frisk!