Gelé från havtorn - recept

För de som vill behålla sin hälsa i dåligt väder bör obligatorisk skörd i skafferi vara en havtorn. Denna multivitaminfabrik är en av de mest tillgängliga och gemensamma plikten av skönhet och hälsa som används i kosmetisk och medicinsk produktion. För dem som inte vill spendera pengar på köpta vitaminer eller föredrar testat hem och naturpreparat, har vi förberett ett antal havtorns recept för varje smak.

Gelé från havtorn för vintern

ingredienser:

beredning

Innan du gör gelé från havtorn, måste du pressa ut saften från frukten. För att göra detta kan du använda en juicer, köttkvarn, mixer eller bara sträcka bären med en rullpinne i det emaljerade bassängen. Den återstående kakan pressas in i cheeseclothen och en gång till klämmer vi noga den återstående vätskan in i saften. Det sista steget är nödvändigt för att ett naturligt förtjockningsmedel (pektin) ska kunna komma ut ur fostrets hud vilket gör att havtornsjuice blir en riktig sylt.

När saften är klar kan den hällas i en ren och torr emaljpanna, blandas med socker och släckas. Vid detta tillfälle är det bättre att få en kulinarisk termometer, eftersom vi måste se till att temperaturen på sylt är ungefär lika med 70 ° C. När saften har värmts till den angivna temperaturen, fortsätt tillagning i ungefär en halvtimme tills kokets innehåll kokar upp till 2/3 av den ursprungliga volymen. Beredning av sylt kan kontrolleras med ett kallt köttprov: Släpp bara en sylt på en kall tallrik eller en tallrik, om den stelnar, då är det dags att ta avfyrningen och häll dess innehåll över sterila burkar.

För att förlänga livet av utsökt gelé från havtorn kan det vara med hjälp av ytterligare pastörisering av burkar med gelé i ett vattenbad.

Gelé från havtorn med druvor

ingredienser:

beredning

Vi hoppar över havtorn och druvor genom köttkvarn eller vi torkar bär med en mixer. De resulterande potatismosorna pressas genom flera lager av gasväv så att utmatningen är ren juice utan gropar och skal. Blanda den resulterande saften med socker, sätt blandningen på medium värme och laga koka, omrör hela tiden tills basen för vår gelé förtorkar konsistensen av gelé.

Medan saft av druvor och havtorn kan kokas, kan vi sterilisera burkarna på något bekvämt sätt: i ugnen, mikrovågsugnen eller på gammalt sätt, på ett vattenbad.

Vi häller varm gelé på sterila burkar och rullar upp locken. Före lagring av burkar måste gelén vara helt nedkyld i värmen.

Gelé från havtorn utan matlagning

Eftersom vitaminer lätt förstöras genom värmebehandling bör den användbara gelén från havtorn inte utsättas för värme. Naturligtvis, att hålla en sådan produkt under hela vintern kommer att vara problematisk, eftersom den icke-sterila produkten förstörs mycket snabbare, men att hålla den i en sluten behållare i kylan hjälper till att hålla färskheten av gelé under en lång tid.

För att göra gelé enligt detta recept behöver vi naturligtvis tjaktorn och socker i ett 1: 1-förhållande. Tvättade, skalade och torkade bär passerar genom köttkvarn, krossas med en mixer eller manuellt. Den resulterande massan passerar genom flera lager av gasväv eller kapron. Som ett resultat får du en tjock och ren juice med massa, som måste blandas med socker. Omedelbart efter tillsatsen av socker börjar massan på bekostnad av havtorns pektin. Processen kommer att märkas efter 3-4 timmar, då bärjuice blir en tät massa av gult färg. Efter det kan hällen hällas över rena och torra burkar eller lufttäta behållare.