Emosionell utbrändhet - vad är det och hur man klarar det?

Emotionell utbrändhet är en mekanism för psykologiskt försvar som uppstår när trycket är långt på personligheten hos stressorer associerade med en viss typ av aktivitet. En specialist i något yrke är föremål för detta syndrom.

Emosionell utbrändhet i psykologi

Fenomenet emotionell utbrändhet (engelska utbrändhetssyndrom) beskrivs först av den amerikanska psykiatern G. Freidenberg. Detta är en gradvis ökning av tillståndet av känslomässig utmattning, vilket leder till personlig deformation av olika djup, ner till allvarliga kränkningar av kognitiva processer och psykosomatiska sjukdomar. Människor med progressiv känslomässig utbrändhet är likgiltiga för sitt arbete och cyniska mot andra.

Orsaker till känslomässig utbrändhet

Att förebygga känslomässig utbrändhet är baserad på att eliminera de faktorer som ledde till tillståndet. Orsaker som leder till emotionell utbrändhet:

Symptom på känslomässig utbrändhet

Symptomologin hos syndromet i början är oskiljaktig från förekomsten av sådana tillstånd som utmattning som ett resultat av stress, det liknar neuros och depression. Tecken på känslomässig utbrändhet:

Stages of emotional burnout

Emosionell utbränning börjar omärkligt och uppfattas som enbart ackumulerad utmattning. Det finns flera teorier som beskriver scenerna av känslomässig utbrändhet. Psykologen J. Greenberg beskrev typerna av emotionell utbrändhet i 5 steg:

 1. "Smekmånad" - 1 steg. Specialisten är nöjd med sitt arbete, klarar av dagens belastningar, övervinner stress, men kolliderar, varje gång med nästa stressfaktor, börjar missnöje uppstå.
 2. "Brist på bränsle" - Steg 2. Det finns problem med att somna. Bristande incitament och motivation, uppmuntran från ledningen leder till tankar om värdelöshet, produktivitetsminskningar, apati "lutar". Intresset för arbete i denna organisation är förlorad. Om motivationen är (till exempel utfärda ett hedersbevis) fortsätter arbetstagaren att arbeta hårt, men på bekostnad av hälsan.
 3. "Kroniska symtom" - den tredje etappen. Workaholism leder till utmattning, utmattning av nervösa resurser. Det åtföljs av irritabilitet, ilska eller depression och en känsla av svängning och brist på tid.
 4. "Kris" är det fjärde steget. Det finns ett växande missnöje med sig själv som specialist, psykosomatiska sjukdomar bildas, arbetsförmågan är låg, dåligt hälsotillstånd.
 5. "Stansa väggen" - steg 5. Sjukdomar blir kroniska med frekventa exacerbationer med ett hot mot livet (hjärtinfarkt, stroke). Hot mot en karriär

Syndrom av känslomässig utbrändhet

Professionell känslomässig utbrändhet - det finns ingen sådan specialitet där detta fenomen inte kunde uppstå, favoritarbete orsakar ibland apati, vilseledighet att gå till det och en enorm känsla av hjälplöshet. Ju längre tid passerar sedan syndromets början och det tar inget ansvar för ens tillstånd och en önskan att göra något åt ​​det - desto starkare är den personliga professionella och personliga deformationen.

Emotionell utbrändhet av lärare

Syndrom av känslomässig utbrändhet i lärare beror på ökad belastning och ansvar för varje elev. I varje klass finns det "svåra" barn, till vilka en särskild inställning behövs och detta garanterar inte mot förekomsten av konflikter. Emotionell utbrändhet av lärare sker också av andra skäl:

Förebyggande av känslomässigt utbrändhetssyndrom i lärarens arbete:

Emosionell utbrändhet hos läkare

Emotionell utbrändhet från medicinsk personal kan vara farlig för patienterna - det minskar kritiken för deras handlingar under procedurer och manipulationer, cynism, förlorad sympati för patienten, som en person och inte till "materialet" leder till försumlighet och fel, vilket leder till eventuell död patient. Emotionell utbrändhet på arbetsplatsen för en läkare är ett alarmerande tecken på att det är viktigt att granska din inställning och om det finns oroande förutsättningar att vidta förebyggande åtgärder.

Emosionell bränning ut ur mamma

Uppväxten av barnet är ett enormt andligt och fysiskt arbete plus ett stort ansvar. Emosionell bränning av mammor på mammaledighet är ett vanligt fenomen, det händer av följande skäl:

Vad kan göras:

Diagnos och förebyggande av emotionell utbrändhet

Förebyggande åtgärder och snabb diagnos av känslomässig utbrändhet tjänar till att spåra den störda psykologiska balansen i rätt tid och vidta åtgärder för att förebygga eller lindra tillståndet. Självdiagnostik kan utföras med hjälp av frågor som måste vara ärligt svarade:

 1. Gillar jag det här arbetet?
 2. Jag ser mig själv här i 1,2,3 år (i samma position eller högre);
 3. Vad strävar jag efter?
 4. Vad är viktigt i mitt arbete?
 5. Vad är nyttan av detta arbete?
 6. Vill jag utvecklas vidare i detta yrke;
 7. Vad kommer att förändras om jag lämnar detta jobb?

Metoder för att förebygga känslomässig utbrändhet

Den långt kända sanning som det är lättare att förhindra än att behandla, så är förebyggande av emotionell utbrändhet så viktig. Om det inte finns möjlighet att besöka en psykolog inom en snar framtid, måste vi börja agera på egen hand. Emosionell psykologisk utbrändhet kan förhindras eller fördröjas i tid, iakttagande av enkla regler:

Emosionell utbrändhet - hur man kämpar?

Emosionell utbrändhet - hur man behandlar och botar det helt? Det är viktigt att notera att detta syndrom inte betraktas som en sjukdom, det kan hänföras till ett psykofysiologiskt tillstånd som kännetecknas av tecken på nervsystemets utarmning, neurosliknande tillstånd och depression redan när emotionell (mental) utbrändhet redan är i full gång. Vid första manifestationer kan du använda följande rekommendationer:

Emosionell utbrändhet - behandling

Hur man hanterar känslomässig utbrändhet om förebyggande åtgärder inte hjälpte och känslan av tomhet bara ökar? Var inte rädd för att besöka en psykoterapeut för att ordinera adekvat medicinering. Utmattning av neurotransmittorer som dopamin, serotonin kommer endast att förvärra tillståndet och förbättra symptomen på känslomässigt utbrändhetssyndrom. Läkaren föreskriver individuell behandling med medicinering: