Rinpung Dzong


Dzongs korrekta namn är Rinchen Pung Dzong, men det brukar krympa till Rinpung-dzong, vilket betyder "en fästning på en hög av juveler". Det byggdes på en brant sluttning på 1700-talet och försvarade Bhutan från invasioner från Tibet.

Beskrivning av klostret

De massiva Rinpung-dzongmurarna stiger över dalen och är synliga från var som helst i staden Paro . När det var en möteshall i nationalförsamlingen, och nu, liksom de flesta av Bhutans kloster , delas den mellan stadsförvaltningen och munkarna. Klostret är byggt på en brant sluttning och den administrativa delens territorium ligger 6 meter högre än klostergården. Tyvärr är de flesta kapellerna stängda för turister, men att besöka denna dzong är värt åtminstone för det fantastiska landskapets skull.

Fästningens utsida imponerar med det skarpa träets överflöd och skönhet, målade i guld, svart och oker, vilket ser riktigt bra ut mot bakgrund av massiva vita väggar. Och interiören är slagen av antika fresker, träsniderade golv, målningar och Buddha statyer.

Buddhistiska skolan

Rinpung-dzong i Bhutan är inte bara en fästning, ett kloster och en administrativ byggnad, utan också en buddhistisk skola. Går nerför trappan, kommer du in i klostret, där det finns cirka 200 munkar. Om du svänger vänster till södra sidan av Rinpung Dzong ser du publiken där studenterna är förlovade. Var noga med att titta in i lobbyn och beundra väggmålningarna av den "mystiska spiralen", som är en bhutansk version av mandalaen.

I klostrets stora bönsal, mittemot den monastiska utbildningsgruppen, kommer du att se vackra väggmålningar som visar livet för den tibetanska poet-heliga Milarepa. Det är på denna innergård att den första dagen av våren Paro Tsecha, som efter festivalen exploderar och sprider sig i hela Bhutan, hålls. Utsikten från denna plats till dalen är helt enkelt utmärkt.

För upplysning i Rinpung Dzong

Utanför templet, i nordost om ingången, finns en stenplattform där varje år från 11 till 15 i den andra månaden av den mån-tibetanska kalendern (2017 faller den 7 januari) dansar dansarna i traditionella dräkter dansen Ceciu religiösa danser. I denna mystiska handling är publiken också inblandad, så att en unik upplevelse och starka känslor ges. Buddhistiska munkar hävdar att besöker Tsechu rensar karma.

På den sista dagen av festivalen i Rinpung-dzong, precis före gryningen, visar en tundraduk religiösa scener. Den som ser honom före gryning kommer att uppleva upplysning. Lägg märke till att det inte kommer att fungera, eftersom tundrelens storlek är 18 kvm, så att upplysning kommer att få allt.

Du kan inte sakna den traditionella och träbelagda bron som heter Nyamai Zam, som förbinder Rinpung Dzong med staden. Trots att det här är rekonstruktionen av den ursprungliga bron, som tvättades bort i en översvämning 1969, imponerar den nya versionen inte sämre än den gamla. Den mest pittoreska utsikten över Paro Dzong kan beundras från flodens västra strand nedströms från bron.

Hur kommer man dit?

Rinpung Dzong-domstolen är öppen dagligen, men på helgerna är kontoren tomma och de flesta kapellerna är stängda. Du kan gå till klostret till fots (15 minuter från den centrala marknaden och 10 minuter från basen av dzong till centrala ingången) eller med bil, där du kan köra närmare.

Glöm inte att detta är ett kloster och administrationen av Paro, och klä på lämpligt sätt. Korta shorts och T-shirts med korta ärmar kommer inte att vara på plats. Skor är bättre att välja en bekväm, eftersom en promenad runt klostret tar cirka två timmar, och du hittar inte butiker i dzongerna. Och gör rum på telefonen för ett foto (fantastisk utsikt), och i duschen för lugn och ro.