Mulching jorden - vad är det, och vad är nyttan av denna metod?

Ett sätt att skydda växter från negativa naturliga faktorer är jordmassning. Mulch anses vara täckt av marken nära plantade växtmateriallager. De som vill lära sig om mulching av jorden, vad det är och hur man applicerar det, är det nödvändigt att läsa användbar information om detta ämne.

Vad är mulchingplanter?

För att ge en exakt definition av vad det här är är det möjligt på följande sätt: Landets så kallade skydd nära de planterade trädgårdarna och trädgårdsgrödorna med ett lager av material som passerar luft och vattenbrunn. Denna metod för bearbetning av växter som är känd för trädgårdsmästare under lång tid. Många försökte inte ens tillämpa det i praktiken, för att de i början inte trodde på dess effektivitet. Men de trädgårdsmästare som använde den här metoden är övertygade om att de har en positiv effekt på skörden. Vissa trädgårdsmästare har även sina hemligheter om mulching.

Hur kan du dölja jorden?

Materialet för mulching av jorden kan vara organiskt och oorganiskt. Representanter för de första arterna efter en tid börjar börja ruttna medan de matar jorden. De påverkar positivt jordens struktur. Mulching organiska material förändrar jordens surhet, så du måste tillämpa dem med all uppmärksamhet.

Organiska mulcher inkluderar:

Oorganiska mulchmaterial har, förutom skyddande, även en estetisk funktion. Dessa inkluderar följande naturliga råmaterial:

Mulching med sågspån

Jämfört med andra typer av gödselmedel är användningen av sågspån ett ekonomiskt alternativ, det är miljövänliga råvaror. Men mulching med sågspån har nyanser som måste beaktas. Så, för dessa ändamål är det nödvändigt att göra sågspån (inte nödvändigtvis den första färskheten och renheten) i komposten . Den bästa tiden för detta är vårperioden, så de ruttnar snabbare.

För att bereda mulch från sågspån, kommer färsk träspån i betydande mängder, urea, aska och vatten att krävas. Det är också tillrådligt att lägga halm, sluttande gräs och olika organiska avfall. Urea blandas med vatten tills det är helt upplöst. Denna lösning fuktar ingredienserna för mulching. Det rekommenderas att tillsätta gödsel till mulken. Så mulching kommer inte bara att skydda jorden från negativa naturliga faktorer, men kommer också att mätta den med användbara ämnen.

Mulching med halm

Halm som en mulch för jord kan användas antingen ensamt eller i kombination med andra material av en organisk typ. En bra effekt är dess användning i kombination med kompost eller hö. Som med alla andra metoder för gödning av marken har stråmjölkning fördelar och nackdelar. Ett av de vanligaste misstagen av trädgårdsmästare är att gömma jorden med ett för högt halmslag. Av den anledningen roter sin nedre del.

För lerajord rekommenderas att man använder hackad halm. Hon strönar ett lager av 2 cm (inte mer). Efter två veckors mellanrum kan du lägga till mulch i små mängder. En utmärkt effekt ger mulching av klippt halm med gödsel. Detta råmaterial är också lämpligt för ytkompostering (en annan metod för mulching). Processen för sådan bearbetning består av följande: alternerande lager halm, gödsel, krossad grönska av växter. Allt detta är täckt av ytan av de beredda sängarna. För att öka effekten av gödselmedel bör ofta vattenmassan.

Mulching av klippt gräs

Lämplig för mulching är torkat gräs, färskt är inte bra. Mulching med gräs görs på tidigare vävda och välvattna sängar. Marken måste vara väl värmd av solen, annars kan tillväxten av växter under skiktet av mulch sakta ner. Gräset är skiktat i ett lager av 5-7 cm. Gradvis blir det tunnare, och det blir nödvändigt att hälla lite mulch lite ovanifrån.

Mulching med äggbrickor

Till skillnad från enkel mulching är brickor mer tätt material, vilket är ett komprimerat papper. Genom dem bryts ingen ogräs, och även facken behåller perfekt fukt. Mullning jorden med äggbrickor löser helt jorden, de gör marken lös och förbättrar sin struktur. Om du inte går på trasorna staplade på sängarna och går längs vägen fri från dem, kan dessa material inte kastas och appliceras nästa år.

Mulching av torv

Torv som ett medel för mulch tjänar som tvätt av näringsämnen från jorden. Detta material förhindrar utveckling av patogena växter i växter. Denna mulch ska inte tas bort från sängen - torven passerar in i marken. Mulching torv på våren ger optimala förutsättningar för att få en rik skörd. Användningen av detta naturliga råmaterial främjar den snabba tillväxten av grödor.

Mulching med tallnålar

Mulching nålar eller tallnålar är ett utmärkt gödningsmedel. Det rekommenderas att lägga nålar direkt på marken. Så kvaliteten på det befruktade landet kommer att förbättras avsevärt. Mulching med tallnålar ökar jordens hygroskopicitet. Samtidigt försämrar detta material tillväxten av vissa växter. Från sådana mulch-tomater växer gurkor, auberginer dåligt. Det rekommenderas att använda nålnålar i kombination med gräs och hö (kan vara halm). Den resulterande blandningen ska rotna om några månader.

Mulching med tallbark - regler

Barken av barrträd för mulching är väl lämpad för bearbetning av bärbuskar och fleråriga trädgårdsgrödor. En sådan mulch passerar perfekt vatten och låter sålunda inte indunstas. På grund av att fukt bevaras, torkar inte växternas rötter ut. Man bör komma ihåg att användningen av bark för mulkning av jorden hindrar växterna från att få kväve och fosfor. Därför kommer det att vara nödvändigt att ytterligare befrukta jorden med kväve och fosforkoncentrat.

Trädgårdarna tar regel att lägga under en sådan mulch för ett annat lager av gräset och kartong eller tjockt papper. Barken och sig skyddar perfekt sängarna från ogräs, och i kombination med dessa material ökar den skyddande effekten bara. Mulching av jord med bark rekommenderas att utföras under hösten. En annan regel: denna mulch bör inte röra barken eller buskens bark. Detta kan leda till att cortex avtar under upptiningstiden.

Ofta vill oerfarna amatörgardister veta mer om mulching av jorden, vad det är och hur man applicerar det. Ett sådant intresse för denna metod är inte överraskande. Mulching av jorden har länge varit känd för sin gynnsamma effekt på den. Utbytet ökar många gånger och växtvården blir lättare, eftersom man inte behöver regelbundet vattning genom att använda mulch.