Leukemi symptom

Benmärg utför blodbildande funktioner i människokroppen. I det fall då cellerna muteras av någon anledning, förvärvar de cancers egenskaper och processen med aktiv delning börjar. Med tiden förflyttar patologiska celler friska blodintag och cancer utvecklas. Trots svårighetsgraden av sjukdomen är den framgångsrikt behandlig, särskilt i barndomen. Huvudproblemet är att det är svårt att diagnostisera leukemi i tid - symptom och symtom manifesteras inte länge. Därför detekteras sjukdomen ofta i sista etappen och leder till ett dödligt utfall.

Vad är blodleukemi - symptom och egenskaper

Faktum är att den aktuella sjukdomen är en kombination av en stor grupp av sjukdomar. På grund av det faktum att leukemi inte är en specifik neoplasma, men ett stort antal muterade celler (kloner) sprider det sig snabbt i kroppen och påverkar alla inre organ. Därför är symtomen på sjukdomen vanligtvis diskreta och mycket mångsidiga:

Dessutom är blodcancer akut och kronisk med ytterligare klassificering i undergrupper enligt typen av förändrade celler. Beroende på formen av leukemi är dess tecken också olika.

Akut leukemi - symptom

Denna typ av sjukdom utvecklas som ett resultat av mutationen av blaster - fortfarande omogna blodceller i benmärgen.

Karaktäristiska drag:

Om det finns lymfoblastisk eller myeloid leukemi - kompletteras symtomen med en ökning i mjälten, leveren. Denna subtyp av akut leukemi uppträder oftare hos barn under 6 år, främst män.

Kronisk leukemi - symtom

Den beskrivna formen av blodcancer följs av förändringar i celler, antingen i mognadsprocessen, eller redan fullständigt bildade. Den kroniska typen av sjukdom kännetecknas av en ökning av koncentrationen av leukocyter i benmärgen och blodet. Denna typ av leukemi är väldigt långsam, upp till 20 år, så de lider, för det mesta, de äldre.

Under lång tid är kronisk leukemi inte uppenbar på något sätt, ibland kan det finnas en känsla av svaghet och en liten ökning av lymfkörtlar på nacken. Sådana tecken märks sällan, så sjukdomen fortskrider.

De slutliga stadierna av leukemi manifesteras i form av anemi, konstant förhöjd kroppstemperatur, svår svaghet, svettning. Det kan finnas en känsla av tyngd i leverområdet (höger sida), en kraftig minskning av vikt och aptitförlust.

Det är värt att notera att monocytisk leukemi inte uppvisar de symptom som är förknippade med den aktuella patologin. Det enda tecknet på denna subtyp av sjukdomen är anemi, som diagnostiseras genom undersökning av blod, ibland av misstag under en planerad läkarundersökning.

En av de mest sällsynta varianterna av den kroniska formen av blodcancer är hårig cellleukemi - symptomen utvecklas mycket långsamt, därför är det beskrivna sjukdomen påverkar huvudsakligen den manliga befolkningen på planeten vid 50 års ålder. En särskiljande egenskap hos denna typ av cellmutation är en signifikant ökning i mjälten (splenomegali). Bland andra tecken på minskad aptit, nattsvett.

Det är viktigt att komma ihåg att akut leukemi aldrig strömmar in i kronisk form, och den senare saknar perioder av förvärmning. Därför är återfall av leukemi omöjligt, och symtomen, som så småningom ökar, är en signal om sjukdomsprogressionen och ersättning av majoriteten av friska celler med muterade kloner.