Histologi - analys

Histologi är analysen av ett prov taget från en organvävnad, som är den ledande grunden för diagnos. I modern medicin anses metoden vara en av de mest tillförlitliga. Ofta är det av största vikt vid diagnostisering och bestämning av typen av terapi.

Vad visar analysen för histologi?

Undersökning av vävnadsprover utförs med syftet:

Hur görs analysen för histologi?

För att erhålla materialet för analys (vävnadsprov) används följande typer av biopsi:

Genomförande av förfarandet för att ta vävnad på en histologi

Vid utförande av histologi är obligatoriska villkor strikt överensstämmelse med proceduralgoritmen och en hög uppmärksamhet, specialistens ansvar. När allt kommer omkring kommer ett felaktigt resultat av analysen att rikta den behandlande läkaren att välja fel metoder för behandling.

Histologins sekvens är som följer:

  1. Gör provtagningen av materialet för studien.
  2. Vävnadsprovet placeras i formalin, etanol eller Buens vätska.
  3. För stelning fylls det beredda materialet med paraffin.
  4. Skär mycket tunna vävnadsplattor och lägg dem på en glid.
  5. Parafinen avlägsnas, materialet färgas med ett speciellt färgämne.
  6. Genomföra en mikroskopisk undersökning.

För en patient och hans nära och kära är frågan ibland väldigt viktig: hur mycket analys görs för histologi? I regel, om den histologiska undersökningen utförs i samma medicinska institution, där vävnaden tas för analys, är resultatet klart i en vecka. Det är uppenbart att om materialet för forskning måste tas till en annan medicinsk institution, och ännu mer i en annan befolkningen ökar tiden för analysen. I vissa fall, när frågan om operationen ska lösas på kort tid, används en accelererad metodik. Det resulterande materialet är fryst och resultatet är klart om 2-3 timmar.

Dekodning av analysen av histologi utförs av en cytolog som bestämmer arten av sjukdomen. Så, när man analyserar ett födelsemärke för histologi, kommer en erfaren specialist att exakt bestämma huruvida bildningen är godartad eller malign.