Perioral dermatit

Perioral dermatit är en ganska sällsynt sjukdom, med vilken kvinnor i åldrarna 20 och 40 år oftast konfronteras. För denna patologi är utseendet på huden runt munnen av de speciella utslag som ibland kan lokaliseras i nasolabialvecken, på kinderna, nära ögonen, på näsan och i templen. I allvarliga fall påverkas hela ansiktets hud.

Symtom på perioral dermatit

Utsvämningar av perioral dermatit ser ut som enstaka eller grupperade pustler eller knölar med en sfärisk form som påminner om akne. Dessa formationer noteras mot normal eller hyperemisk hud. I det här fallet kan hudens och utslagets färg förändras under sjukdomsförloppet. För det första är lesionerna rosa röda och får sedan en blåaktig eller brunaktig toning.

Pustler kan lösas och lämnas bakom skorpor, för tidigt avlägsnande av vilka orsakar hyperpigmentering. Utslag i vissa fall kan åtföljas av en känsla av täthet i huden, klåda och brinnande, i andra fall kan det inte finnas så obekväma känslor.

Orsaker till perioral dermatit

Tilldela ett antal olika faktorer som kan leda till utvecklingen av sjukdomen, bland annat följande:

Hur man behandlar perioral dermatit?

Oral dermatit är en av de svårtillgängliga sjukdomarna som kräver långvarig systemisk behandling. Detta påverkar psykologiskt tillstånd hos patienter: det finns irritabilitet, depression, osäkerhet. Felaktig eller otillräcklig behandling av perioral dermatit kan leda till sådana komplikationer som gallring eller atrofi av hudens bräcklighet i kärlen, utseende av eksem etc. För att bli av med patologin bör du därför kontakta dermatologen så snart som möjligt och genomgå nödvändiga undersökningar för att ordinera adekvat terapi.

Först och främst bör orsaken till perioral dermatit förtydligas och åtgärder vidtas för att eliminera det. Det är obligatoriskt att minimera användningen av kosmetika, utesluta användningen av fluorinnehållande pasta, begränsa exponeringen för direkt solljus, etc.

I många fall kräver behandling av denna patologi att antibiotika utses för intern administrering (t.ex. Doxycyklin, Minocyklin, Unidox Solutab, Tetracyklin). Också ofta föreskrivna antihistaminer, vitamin-mineral komplex.

Extern terapi ordineras vanligen i samband med systemisk behandling, men kan också administreras separat för oral dermatit och baseras på användning av salvor, krämer eller geler med antimikrobiella och antiinflammatoriska effekter.

Snabbt eliminera yttre manifestationer med oralt Dermatit kan göras genom behandling med Epidel cream. Detta läkemedel är baserat på pimecrolimus, som har kraftiga antiinflammatoriska egenskaper och samtidigt har praktiskt taget ingen effekt på immunsystemet som helhet.

Ett effektivt läkemedel för perioral dermatit är Metrogil gel, vars aktiva substans är metronidazol. Medlet har bakteriedödande och bakteriostatiska egenskaper i förhållande till ett stort antal patogener av hudinfektioner.

I slutskedet rekommenderas att man tar en kurs av kryomassageprocedurer med flytande kväve.