Korrespondens av barnets höjd och vikt

Barnets höjd och vikt upp till ett år

Från barnets födelse och åtminstone upp till ett år är barnets höjd och vikt under konstant kontroll av läkare. Detta är faktiskt mycket viktigt, för om något händer, om du märker en avvikelse från normen, kommer läkaren att kunna diagnostisera i tid och börja behandlingen. Från den här tabellen lär du dig vad de genomsnittliga indikatorerna för barnets tillväxt och vikt och du kan kontrollera om din baby uppfyller dessa normer.

Det finns också tydliga normer för ökningen av barns tillväxt och vikt, det vill säga en ökning av dessa indikatorer med ålder. Det är känt att barnets vikt vid sex års ålder ska vara dubbelt så mycket som han föddes, och i år borde han tredubblas. Men kom ihåg att barn i amning brukar gå upp i vikt lite långsammare än de artificiella spädbarnen.

Det finns emellertid undantag från någon regel. Om barnet har en liten avvikelse från dessa indikatorer från normen, som presenteras i tabellen, är detta inte en anledning att panik. En avvikelse på 6-7% innebär att ditt barn har helt normal höjd och vikt. De verkliga anledningarna till oro kan vara:

Förhållandet mellan barnets höjd och vikt

Efter ett år behöver barnet inte längre väga och mäta sin höjd så ofta, men föräldrarna måste fortsätta att noggrant övervaka barnets tillväxt och vikt. För att beräkna barnets växthastighet kan du använda följande formel: barnets ålder x 6 + 80 cm.

Till exempel: om barnet nu är 2 och ett halvt år gammal, då bör tillväxten vara idealiskt 2,5 x 6 + 80 = 95 cm.

Vet att perioder av tillväxt och viktökning i barn växlar. Från 1 till 4 år ökar barnet normalt mer än i tillväxt. Därför ser många barn, speciellt de som äter gott, blommigt ut. Från 4 till 8 år går barn igen till tillväxt, "stretch" (speciellt snabb tillväxt sker på sommaren, påverkad av D-vitamin). Sedan kommer nästa fas, när viktökningen ligger före tillväxten (9-13 år) och tillväxten hoppar (13-16 år).

Baserat på dessa data kan vi dra följande slutsats: förhållandet mellan höjd och vikt hos barnet är inte alltid den perfekta andelen, och du måste göra rabatt på hans ålder.

I tabellen presenteras de genomsnittliga tillväxthastigheterna och barnets vikt under de första åren av livet.

Låt dina barn växa upp friska!