Kärnan i pengar

Pengar har alltid spelat en viktig roll i varje persons liv och deras väsen i världsomsättningen för handeln påverkar den ekonomiska utvecklingen i alla länder.

Det är av den anledningen att det är nödvändigt att förstå mer detaljerat pengarnas ursprung, deras väsen och typer.

Ursprunget och essensen av pengar

Ur synvinkel av den evolutionära teorin om pengar, uppstod de som en följd av den utvecklade råvaruutbytet och också av produktionen. I de tidiga stadierna av sådan utveckling, för att utbyta varor behövde en person inga räkningar. Åtgärd, så kallad byteshandel, det vill säga du säljer varorna och köper samtidigt en annan. Med andra ord byggdes försäljningskedjan.

Processprocessen för råvaruproduktionen genomgick därför förändringar och var perfektionerade redan 2000 år f.Kr. några monetära ekvivalenter uppstod. Det var sant att alla människor var de sista som utförde salt eller nötkreatur, snäckskal osv. Så i Ryssland var ekorrskinn högt värderade, i Tyskland - boskap och i Mongoliet - te.

Efter ett tag blev metallen fixerad, säg titeln på en pålitlig kontanterekvivalent, och därför kom guld och silver för att ersätta koppar och järn. Upp till 19 art. många länder använde mynt av två slag. Men redan i 1800-talet föredrog europeiska länder guld.

Om vi ​​inte bara pratar om pengarna, som ett internationellt marknadsspråk för hela världen, utan också om pappersräkningar, var de först att visas i Kina år 812. I Europa fanns det på 1700-talet.

Essens och typer av pengar

I huvudsak är pengar det mest aktiva ekonomiska elementet, vilket är den anslutande tråden mellan produktion och marknadsaktörer.

  1. Råvaror pengar . Det här är kanske den första ekonomiska råvaran, som verkar som en såld enhet, och köpt. I den moderna världen är de populära i länder med hög inflation.
  2. Kontanter . Under dem borde man förstå både sedlar och mynt som överförts från hand till hand.
  3. Symboliskt . Detta är vad du brukade betala för dina inköp. Den enda skillnaden mellan sådana pengar är att deras värde överstiger produktionskostnaderna.
  4. Juridisk betalning . En person ställer sig till denna monetära form vid betalning av skulder.
  5. Bank insättning . Alla vet att det här är de pengar du lägger till i bankförvaring.
  6. Elektroniska plånböcker . De kallas också "smart cards". De består av en mikroprocessor, där det finns information om dina elektroniska pengar.
  7. Icke-kontanta pengar . Dessa inkluderar konton i kommersiella och statliga banker.
  8. Nätverk . Sådana pengar kan nästan inte förfalskas, stulen. De är ett elektroniskt chip, genom vilket dina pengar överförs via elektroniska nätverk.

Essens och egenskaper av pengar

För det första är det värt att notera att de utför det ett sätt att köpa och sälja olika varor, tjänster etc. I det här fallet är pengar några mellanhänder.

De fungerar som ett ackumuleringsmedel, vilket är din tillgång. Tack vare den här egenskapen kan du spara, tjänat av hårt arbete, rikedom. Om du vill kan du använda dem som betalningsmedel.

Världspengene manifesterar sina kvaliteter i arbetet med att betjäna arbetskraften, råvaruprojektet, kapitalet etc. Det är inte överflödigt att påpeka att de är valutamarknaderna i världens ledande länder (dollarn), liksom de som uppstod från en kollektiv transaktion (euron).

Som betalningsmedel manifesteras pengar i betalning av löner, försäljning av varor genom kreditgivning, betalning av skatter, medan deras behov och väsen i detta fall inspirerade framväxten av växlar, sedlar, som inte är mer än kreditpengar.