Hector Peterson Museum


Många av Johannesburgs sevärdheter är förknippade med apartheid. Undertryck av de inhemska, liksom den besökande färgade befolkningen, en tid efter de vita människornas ankomst i landet, tog en katastrofal skala. På denna våg utsattes enheten inte bara för kollektivtrafik och offentliga platser, utan för områden där människor bodde.

Schoolboys har stigit på kamp

Ghetto för svart, kaserner för färgade och eleganta hem för vita "kolonister" var den starkaste kontrast. Förutom denna diskriminering bestämde kommunen (ministeriet för nationell utbildning) år 1976 att de flesta skolämnen behöll skolorna på språket för vita "utlänningar" - afrikaans. Således kränktes den ursprungsbefolkningens rättigheter, som till följd av denna lag dömdes för att slutföra analfabetism.

Hector Peterson är en av tusentals skolbarn som åsidosatt en sådan laglöshet. Han deltog i en fredlig demonstration tillsammans med tusentals andra barn och dödades en av de första, nästan omedelbart att bli en kultfigur, trots en mycket ung ålder.

Minnesmärke till ära för den unga hjälten

Museet till ära av den modiga pojken öppnades i västra Orlando (förorten Johannesburg ) 2002, ett år senare av apartheidmuseet . Dess läge - två kvarter från Hector Petersons dödsplats nära Nelson Mandela. Museet blev en symbol för motståndet från den inhemska negrobefolkningen i Sydafrika till brutal apartheid.

Konstruktionen utfördes uteslutande på frivilliga donationer av stadsborna. I museets hallar kan du få information om händelserna i Soweto och bekanta sig med den modiga pojkens biografi, som vid dödstiden bara var 13 år gammal.