Gamla häxtsyndrom

Om du vaknar på natten med en känsla av kvävning, känner du att det finns någon i rummet eller något ovanligt, du tror att någon enhet hämtar på dig och klämmer på bröstet, du vet: du har sömnig förlamning eller gammalt häxtsyndrom.

Syndrom av den gamla häxan - en vetenskaplig förklaring

Obehagligt tillstånd av sömnig förlamning, medveten sömn, under vilken du känner kvävning och immobilitet, forskare som är associerade med fysiologins särdrag.

Som regel klagar folk att i det så kallade förmodade tillståndet eller i fallet somna, finner de plötsligt att de inte kan flytta, ropa, öppna munnen för att säga ordet. Det här tillståndet varar bara några sekunder, mycket sällan, lite längre, upp till två minuter. Efter att ha vaknat är personen rädd, känner panik. Frågan om hur man går ut ur sömnig förlamning uppstår oftast inte, för det här tillståndet går snabbt av sig själv, men om du inser vad som händer med dig, kommer du inte vara så rädd.

Ur det fysiologiska synsättet är detta tillstånd väldigt lik den harmlösa och naturliga förlamningen som sker under den snabba sömnens fas och stör verkan och rörelserna. Men om hjärnan vaknar i denna fas, kan förlamningen av kroppen fortsätta ett tag.

Sova förlamning i ortodoxi och andra religioner

I den ryska folktraditionen, som har hedniska rötter, är den gamla häxans syndrom associerad med brownie, som antingen hämtar sig på detta sätt eller vill varna om viktiga framtida händelser. I ortodoxi finns det en teori om att demoner är skulden för detta tillstånd, och i den muslimska traditionen är detta förknippat med gens tricks. I vissa länders mytologi finns det särskilda namn på enheter som påstås uppkalla detta tillstånd.

Behandling av syndromet hos den gamla häxan

Trots den panik som vanligen täcker en person, om han inte kan röra sig, är detta fenomen fysiologiskt motiverat och säkert. Om du inser och accepterar detta som sanning kommer inte panik att uppstå. Allt som krävs av dig i detta tillstånd är att slappna av och lugnt vänta på att sömnig stupor ska passera. Du lär dig att lätt somna eller vakna helt från det här tillståndet om du ger dig en sådan inställning.

För att detta tillstånd stör dig mindre ofta, sova på lämpliga, bekväma villkor: i mörkret, i tystnad, i rena kläder, i ett ventilerat rum, försök att ligga senast 7-8 timmar före stigningstiden. Sådana enkla åtgärder löser ofta problemet.