Är glutamatnatrium skadligt eller inte?

Att läsa ingrediensernas sammansättning kan du se många konstiga tillsatser, med början av bokstaven "E". Människor hänvisar till dessa produkter på olika sätt, så någon lämnar dem på hyllan, medan andra använder det utan att tänka på deras hälsa. Ett av de vanligaste tillsatsämnena är E-621. För att bekräfta eller motbevisa dina känslor är det värt att överväga om glutamatnatrium är farligt eller inte?

Många tillverkare hävdar att E-621-tillsatsen ger produkterna en oöverträffad smak och inte skadar kroppen. Forskare "slår dock bells" och säger att detta ämne är hälsofarligt. Nu kommer vi att behandla detta ämne i detalj.

Är glutamatnatrium skadligt eller inte?

E-621 är ett kristallint pulver av vit färg, som löser sig helt i vatten. Ta emot det för första gången i Japan under förra seklet. Den främsta fördelen med natriumglutamat är att det förbättrar smaken och aromen hos produkterna. Saken är att E-621 stimulerar smaklökar, vilket ökar deras känslighet. Efter ett tag användes detta ämne aktivt för produktion av olika produkter och vid tillagning.

För att ta reda på om glutamat är skadligt eller inte, är det värt att nämna att så är det naturliga ämnet, vilket är en aminosyra som deltar i bildningen av proteiner. Det finns det i livsmedel, till exempel i kött, fisk, svamp, mejeriprodukter etc. Det producerar glutamatnatrium och människokroppen. Det är viktigt för metabolismen , normal funktion av hjärnan och nervsystemet. Många länder får glutamatnatrium från räkor och fisk, och det finns även i alger, malt och betor. Det är denna information som tillverkare av vissa livsmedel använder för att berätta om fördelarna med ett kosttillskott, vilket de säger är "infödda".

Låt oss sammanfatta i ämnet, om glutamatnatrium är skadligt eller inte. Om vi ​​pratar om det naturliga ämnet som finns i mat, så är det givetvis inget svar. Detta gäller inte produkter som innehåller den syntetiserade E-621.

Vad är risken för natriumglutamat?

Producenter av vissa livsmedel använder syntetiska ämnen, för den naturliga komponenten måste ge ett snyggt belopp, vilket inte är lönsamt. Fördelarna med E-621 är inte bara i förmågan att förbättra smaken, eftersom det hjälper till att klara av rancidity, mustiness och andra obehagliga efterverkningar. Därför räddar många tillverkare sig själva och döljer bristerna i sina produkter tack vare natriumglutamat.

Fara E-621 för kroppen beror på:

  1. Den syntetiska substansen har toxiska egenskaper, och det stimulerar också onödigt hjärnans celler. Det är bevisat att med regelbunden användning kan det uppstå irreversibla förändringar i kroppen.
  2. De utförda experimenten visade att natriumglutamat kan orsaka matberoende .
  3. Människor som äter mycket mat med E-621 är mer benägna att bli sjuka, och de har också högre risk att utveckla allergier, bronkial astma och andra allvarliga sjukdomar.

När man överväger om det är mer skadligt för natriumglutamat än för bordsalt, är det värt att överväga om det är en naturlig eller syntetisk substans. I det första fallet är aminosyran mer användbar än det vanliga saltet, och vi tänker på den andra varianten, och det är inte värt att prata om.

Tillverkare kan annorlunda kalla glutamatnatrium, som börjar med den redan bekanta E-621 och slutar med en helt oskadlig fras "smakförstärkare". Så var försiktig och fyll i din diet korrekt.