Vad är användbart för en kastanjmut?

All känd växtkastanj har två sorter: ätbar (ädla kastanj) och oätlig (hästkastanj). Den första används i matlagning, den andra - i folkmedicin. Trots plantens breda spridning vet många inte vad en kastanjmutter är användbar och vilka kontraindikationer den har.

Vad är användbart och skadligt är kastanjmuttern?

Ätbara kastanjer, som andra nötter, är väldigt näringsrika och innehåller ett stort antal vitaminer och spårämnen. Men de har också mycket kolhydrater och stärkelse, vilket ger dem närmare potatiserna. Kalorinnehållet i denna växt är inte så liten - 180 kcal per 100 gram. Därför, även om det finns en särskild kastanjdiet, bör du gå ner i vikt med en valnötkastanj som ska användas mycket noga. Men för vegetarmenyn är det oumbärligt som en källa till fett och protein.

Hästkastan har många helande egenskaper. Extrakt från det används för att behandla sjukdomar som trombos, hemorrojder, åderbråck. Infusioner tvätta nasofarynx med angina och sinus, kompresser med buljong av kastanj används för att behandla brännskador och dåligt läka sår, reumatism.

Förutom fördelar och skador från kastanjer kan också vara. När de äter oätliga frukter kan de förgiftas. Och söta kastanjer i stora mängder kan orsaka uppblåsthet och förstoppning . Dessa nötter är kontraindicerade för gravida kvinnor och ammande mödrar, personer som lider av njursvikt, diabetiker.

Hur man äter kastanjnötter?

Ätbara frukter kan kokas, bakas i ugnen, grillad. Det är inte svårt att laga dem. Till exempel, för att laga mat, kastas kastanjer med en skuren in i kokande vatten i 20 minuter. För bakning tar det lite längre tid - ungefär en halvtimme. Många är intresserade av frågan om det är möjligt att äta kastanjnötter råa. De är ätliga och färska, men inte alla gillar smaken av sådana frukter.