Tjeckiens sjöar

Tjeckien är känd inte bara för sina majestätiska slott , gotiska katedraler, gamla torg och museer . Det finns många naturliga sevärdheter här , som inte kan ignoreras. Först och främst avser detta sjöar, rekreation där sommaren i Tjeckien är mycket populär. Detta beror på den fantastiska skönheten i naturen , fantastiska landskap och utmärkta fritidsanläggningar.

Tjeckiens mest kända sjöar

Det finns inte mer än 600 sjöar i landet, men de största och viktigaste bland dem är:

Av det totala antalet 450 vattenkroppar bildades naturligt och resterande 150 konstgjorda sjöar och reservoarer.

Nedan kommer vi att överväga landets viktigaste vattenreservoar och prata också om Tjeckiens glacial sjöar.

 1. Black Lake . Det ligger i Pilsen-regionen, 6 km från staden Zhelezna Ruda. Detta är en av de största i området och djupa sjöar i landet. Det har varit ganska länge sedan den sista glaciären kom ner i dessa delar, och sjön har bevarat en triangulär form sedan dess. På stranden av Svarta sjön i Tjeckien växer barrträd, fotgängare och cykelvägar ligger nära dammen för dem som gillar att aktivt vila.
 2. Makhovo Lake . Till höger tar det första stället i listan över kurorter i Tjeckien. Makhovo-sjön i Tjeckien ligger i Liberec-regionen, i öster om Tjeckiens paradisreservat , 80 km från huvudstaden. Ursprungligen var det inte ens en sjö, men en damm för fiskeälskare, grävde ut efter order av kung Charles IV. Det kallades - den stora dammen. Men i åren sedan dess har platsen blivit mycket populär bland tjecker och utländska gäster. På sommaren, på sandstränderna nära sjön Makhova i Tjeckien samlas många människor, mestadels familjer med barn. Mellan de fyra stränderna går båten. Strandsäsongen fortsätter här från slutet av maj till slutet av september. Under denna period hålls lufttemperaturen vid + 25 ... + 27 ° С, vattentemperaturen - +21 ... +22 ° С. På stranden av sjön Makhova är resort Doksy och byn Stariye Splavy. Det finns gott om ställen att placera ett tält och tillbringa natten.
 3. Sjön Lipno . Det ligger i naturreservatet Šumava , nära gränsen till Tyskland och Österrike , 220 km söder om Prag . I mitten av 1900-talet uppfördes en damm på denna plats på Vltava. Så bildades en ganska stor reservoar, men en liten senare tillträde stängdes i 40 år. Vid den tiden fanns det ingen ekonomisk aktivitet på territoriet runt sjön, vilket bidrog till en naturlig ökning av representanter för växt- och djurlivet. Omgivningen av Lipnojön i Tjeckien är mycket pittoresk - det finns stenar, skogsbelagda berg etc. På sommaren är det mycket bekvämt att koppla av på sjön. Lufttemperaturen överstiger inte +30 ° C, och vattnet värms upp till +22 ° C.
 4. Orlitskoye reservoar. Det ligger 70 km från Prag och bildas av tre vattenartärer av huvudstaden - Vltava, Otava och Luzhnitsa. Reservoaren har funnits sedan 1961 och i storlek är den andra bara till sjön Lipno. Djupets djup når 70 m, i denna indikator tar reservoaren en ledande plats. Längs reservoaren finns stränder med en total längd på nästan 10 km. Orlik-Vystrkov anses vara den största semesterorten nära Orlitsky reservoar. Det finns 2 hotell, barer, restauranger, simbassänger, volleyboll, tennisbanor etc.
 5. Sjö slavar . Den femte största sjön i Tjeckien är en konstgjord reservoar som bildas på denna plats efter byggandet i mitten av 20-talet nära byn Slapy-dammen. Detta gjordes för att skydda huvudstaden från översvämningar. Sjön Slapa, som Lipno och Orlik, ligger längs floden Vltava, men ligger närmast Prag. Här är mycket pittoreska omgivningar, även om infrastrukturen för rekreation fortfarande är sämre än ovannämnda Makhovo och Lipno. På sjön finns hyrestationer för båtar, katamaraner, vattencyklar etc. Här kan du dyka, vindsurfing, fiske, cykla, åka ridning eller besöka Alberto Cliff Reserve. För boende på sjön finns flera campingplatser, som ligger nära stranden. För en bekvämare vistelse kan du erbjuda att bo i stugor i närmaste bosättningar.
 6. Odesel Lake. Det ligger i västra Tjeckien, i Pilsen-regionen. Det bildades som ett resultat av jordskredet i maj 1872. Sjön och dess omgivningar är skyddade områden och skyddas av staten.
 7. Kamentsovojön. Det ligger i den nordvästra delen av landet, i Ustetsky Krai, på en höjd av 337 m över havet. Den fick namnet "Döda havet i Tjeckien" på grund av närvaron av 1% alun, vilket gör sjöns vatten helt livslöst. Vattnet i Kamentsovo är rent och transparent. Sjön lockar ganska många turister under sommarsäsongen. I närheten finns staden Chomutov med en populär zoo.
 8. Lake Barbora. Beläget i närheten av spa-staden Teplice och är läkande eftersom fylld med underjordiska mineralfjädrar. Det finns mycket fisk i sjön. I mer än 10 år har ett vattenkomplex arbetat på stranden, och en yachtklubb med 40 fartyg har öppnats, vilket kan hyras. På Barbora sjön hålls tävlingar ofta, älskare av dykning och surfing kommer hit. På stranden finns en strand med solstolar och parasoller, inom gångavstånd finns kaféer och restauranger. Från centrum av Teplice till Barbora kan nås på några minuter med bil eller taxi.
 9. Lake Light. Det ligger i södra delen av staden Třebo и och är en av de största i Tjeckien. Nära sjön finns en park och vid stranden finns en stor strand. Turister lockas av möjligheten att simma med kanot eller fisk (Lake Light är mycket rik på fisk, det finns karp, bröst, abborre, roach, etc.). För de som vill lära sig mer om dessa regioner runt Svetsvägen läggs den kognitiva vägen "Vägen runt världen".
 10. Sjön Rožmberk. Det ligger 6 km från staden Trebon, i Olomouc- distriktet. Sjön Rožmberk är en del av UNESCO: s bevarandeområden som biosfärreservat. I Rozhmberk odlas karp. Fortfarande bara 500 m från sjön finns Rozmber-bastionen - en tvåvånings tegelbyggnad med en gammal fasad inredd i renässansstil.
 11. Devil's Lake. Det är den största glacialjön i Tjeckien. Det ligger under Lake Mountain och är svårt att komma åt. Sedan 1933 har Chertovo, tillsammans med Black Lake, som ligger i närheten, blivit en del av National Nature Reserve.
 12. Prashela Lake. Det tillhör antalet 5 glacial sjöar i Sumava . Det ligger 3,5 km från byarna Slunečne och Prasila, under berget Polednik, på en nivå av 1080 m. I Prashela-sjön i Tjeckien finns det klart och kallt vatten. Från höjden verkar det blågrönt och ganska djupt. Vattnet från Prashila-sjön flyter in i Kremelnefloden och därifrån till Otava, Vltava och Labu.
 13. Lake Laka. Glacisjön är en oval form nära berget Pleshna på Sumava-reservatets territorium. Det ligger på en höjd av 1096 m över havet, upptar ett område på 2,8 hektar och har en max djup på bara 4 m. Runt tallskog växer. På vattenytan finns flytande holar. På sommaren kan du gå forsränning, ta en promenad, cykla, på vintern går skidbackar.
 14. Lake Pleshnya . Det är en av de fem glaciala sjöarna i Šumava, på Novo Plets kommuns territorium. Den ligger nära toppen av Pleh, på en nivå av 1090 m. Pleshnya har formen av en långsträckt ellipsa och täcker ett område på 7,5 hektar. Maximal djup är 18 m. Barrskogar omger Pleshnya-sjön från alla håll. På dem läggs vandrings- och cykelvägar. Dessutom finns det ett monument till de tjeckiska poeten Styfers älskade människor, från 1877.