Intressanta fakta om San Marino

San Marino är ett litet men väldigt stolt och oberoende stat, vilket framgår av dess historia och några fakta i det moderna livet. Upprepade gånger San Marino, vars område bara är 60 kvadratmeter, raderades och attackerades, men försvarade alltid sitt territorium och självständighet. Det fullständiga namnet på detta land är Serenissima Repubblica di San Marino, vilket på italienska betyder den mest seriga republiken San Marino.

Landet ligger på sluttningen av tri-headed Monte Titano och är omgiven av Italien från alla håll. Den består av nio medeltida fästningar med slott och gamla hus, där nästan hela befolkningen i landet bor. Från bergen finns magnifik utsikt och i klart väder ser du även Adriatiska kusten, till vilken en tunnel är byggd från berget 32 ​​km bort.

Fascinerande information om San Marino

Detta lockar dock inte bara turister här. San Marino har många fler intressanta fakta som kan överraska resenärer. Här är några av dem:

 1. San Marino är Europas äldsta stat, bevarad i sina moderna gränser.
 2. Dagen för grundandet av landet är 301, när, enligt legenden, bosatte Mason Marino nära Mount Monte Titano. Han flydde från ön Rab (idag är det Kroatien), flyr förföljelse för sin kristna övertygelse. Senare skapades ett kloster nära hans cell, och han själv var kanoniserad under sin livstid.
 3. I San Marino, dess kronologi, som går tillbaka till grundandet av staten - 3 september 301. Därför här bara början av XVIII-talet.
 4. Förvånansvärt antogs den första konstitutionen i världen i San Marino 1600.
 5. Statscheferna är två kaptener-regent, som väljs i totalt 6 månader av generalrådet. En av dem tillhör i regel en av de hedervärdiga aristokratiska familjerna, och den andra - representanten för landsbygden. Samtidigt har båda samma vetokraft. Dessa höga positioner betalas inte.
 6. När Napoleon närmade sig San Marino blev han så förvånad över förekomsten av detta lilla bergiga land som han omedelbart föreslog att underteckna en fredsfördrag och dessutom ville ge några av de omgivande länderna som en present. Sanmarinerna trodde, och som ett resultat, undertecknade fredsavtalet och bestämde sig för att vägra gåvan.
 7. Under andra världskriget beviljade boende i San Marino asyl till mer än 100 000 italienare och judar, som översteg lokalbefolkningen vid den tiden med 10 gånger.
 8. Landet har mycket låga skatter, så det är attraktivt för livet, banksektorn och affärer. Samtidigt är det inte lätt att få landets medborgarskap: du måste bo i republiken i minst 30 år eller i ett lagligt äktenskap med en 15 årig Sanmarin.
 9. Största delen av befolkningen - 80% - San Marinos inhemska invånare, 19% - italienare. Det officiella språket är italienskt. Samtidigt tar de inhemska sanmarinierna anklagelse när de kallas italienare, för att de är mycket hedrade deras oberoende.
 10. Landet har ingen statsskuld, och även det finns ett budgetöverskott.
 11. Bostäderna i San Marino har en årlig inkomst på 40% högre än de boende i Italien.
 12. ¼ av landets årliga inkomst tas med frimärken, därför är lokalbefolkningen mycket respektfull för dem.
 13. San Marinos väpnade styrkor är upp till 100 personer, och det finns inget obligatoriskt utkast i landet.
 14. Eftersom nästan alla Sanmarin-personer känner varandra på ett eller annat sätt finns det möjlighet att göra fördomar i att lösa tvister genom domstolen. Om tvisten gäller allvarliga frågor är italienska domare därför inbjudna till landet.
 15. San Marinos nationella fotbollslag vann bara en gång - i en vänskapsmatch med Liechtenstein med en poäng på 1: 0.
 16. Årligen går cirka 3 miljoner turister på San Marino. Vid ingången till landet finns det ingen tull, tvärtom på vägen från Rimini (italiensk utväg) kommer du att passera en båge med inskriften "Välkommen till Frihetslandet".
 17. San Marino har sin egen märkesreduktion "Tre Berg" - skivlager, utsmält med kaffekräm och choklad med hasselnötter.