Puma Punku


Puma Punku är ett mystiskt landmärke i Bolivia . Detta megalitiska komplex på en höjd av mer än 4 tusen meter, belägen nära sjön Titicaca och ett annat liknande komplex, Tiwanaku . Namnet "Puma Punku" är översatt som "Puma's Gate".

Byggnadsålder: hypoteser och tvister

Baserat på resultaten från radioaktivt analys, bygger forskare byggandet av 530-560 år av vår tid, men inte alla arkeologer håller med om detta, särskilt med tanke på likheten mellan Tiwanaku-komplexet, som går tillbaka till 15-talet f.Kr. e.

Det råder tvivel på byggnadens "legala ålder" och det faktum att de historiska skriftliga källorna som nämnde komplexet inte bevarades. Detta faktum ger också upphov till stor kontrovers om vad exakt Puma Punk var och vilken roll han spelade i stammarnas kultur som bor i den.

Inte bekräftad av en sådan ung ålder av komplexet och den arkeologiska upptäckten som gjordes här - Fuente Magna. Detta är ett stort kärlkärl, vars väggar är dekorerade med ritningar som påminner om tidig sumerisk cuneiform. Fuente Magna kallas olämpliga artefakter - objekt som är omöjliga när det gäller evolutionens officiella kronologi. Idag lagras Fuente Magna i La Paz, i Museum of Precious Metals, och inskriften på skålen deklareras.

Vad är ett komplex?

Puma Punku är en vallmassa som till stor del består av lera (längs kanterna, flodsanden är blandad med kullerstenar) och fodrad med perfekt bearbetade megalitiska block. Från norr till syd sträcker det nästan 168 m, från öst till väst - vid 117. Vid hörnen - i nordöstra och sydöstra - kompletteras ytterligare rektangulära strukturer. Högen omger gården med en rektangulär form.

Ursprungligen var Puma Punk enligt rekonstruktionen utförd en grupp strukturer i form av bokstaven "T" på en kulle omgiven av en koppling av relativt små stenar, upp till hundratals kilo. Bokstaven "T" "ben" är något tjockare. Hittills har komplexet kommit i ett dåligt skadat tillstånd - byggnaden tros ha blivit förstörd av en extremt kraftfull jordbävning, och stenblock användes redan i 20-talet för krossproduktion.

Men - inte alla, storleken på vissa tillåter inte dem att använda. Till exempel på Litice Platform - en terrass på östra kanten av komplexet - finns en monolitisk platta 7 m 81 cm lång, 5 m 17 cm bred och 1 m 07 cm tjock. Ungefärlig vikt på denna tallrik är 131 ton. Detta är det största (men inte det tyngsta) blocket som inte bara finns i Puma Punku, utan också i Tiaunako. Andra plattor är något mindre, men deras vikt är från 20 ton eller mer. De är gjorda av diorit, röd sandsten och andesit.

Riddles of the Puma-Punku

Metoden för leverans av stenar är en av de mysterier som ställer staden Puma-Punk till sina forskare. Insättningen, där forskare tror att sandsten skulle kunna extraheras, är mer än 17 km bort, och terrängen mellan komplexet och insättningen är korsad, och det finns inte bara en väg, men en aning om att det var en gång där . Och deponeringen av andesit ligger ännu längre, ca 90 km från Puma Punku.

Men detta mysterium är inte det enda, det finns många andra oförståeliga saker här:

  1. Många av de överlevande blocken har spår av bearbetning som endast är möjliga för material av sådan hårdhet endast med hjälp av den senaste tekniken, och vissa metoder för bearbetning är omöjliga nu. Till exempel finns här block av olika komplexa former, några av dem har en tryckt (eller graverad) pil, perfekt runda hål med olika diametrar, spår av olika former borras. Det är helt enkelt inte möjligt att säga att sådan behandling var möjlig med primitiva metoder tillgängliga för indiska stammar bosatta på detta territorium. Förresten, indierna själva förnekar sitt engagemang i byggandet av Puma Punk. Lokala legender säger att Puma Punk byggdes av gudarna, som sedan förstörde sin struktur "genom att höja, vända och kasta ner".
  2. Under konstruktionen användes utbytbara standardblock - om det inte var för en sten, särskilt så svårt, skulle det vara möjligt att säga att sådana block tillverkades genom stämpling. Blocken är väldigt tätt intill varandra - i klyftan ingår inte ens ett rakblad.
  3. På vissa ställen användes speciella fästingar av metaller som brons (mycket sällsynt för Bolivia!), Arsenik och nickel (som inte finns här alls) för att ansluta blocken till varandra.

Det viktigaste mysteriet: vad var utnämningen av Puma-Punku?

Indierna kallade själva Puma Punku "en vila för gudarna". Men vad såg strukturen faktiskt ut?

Det finns flera huvudversioner, som alla har sitt eget bevis och dess "svaga fläckar":

  1. För ungefär 100 år sedan presenterade den polisiska arkeologen Polsk ursprung Arthur Poznansky en version som Puma Punk var en hamn - när Titicakasjön, som nu ligger 30 km från komplexet, var mer full. Den här versionen hittills står inte för någon kritik. Undersökningen av botten av sjön, som resulterade i upptäckten av ruinerna av gamla byggnader på sin dag, tyder på att den inte blev grunt, utan tvärtom blev djupare.
  2. Komplexet undersöktes med hjälp av seismisk prospektering, magnetometri och andra metoder, vilket visade att inom en kilometer radie under det är resterna av byggnader och vattenförsörjning. Detta indikerar indirekt att Puma Punk fortfarande är en förstörd stad .
  3. Vissa forskare, trots resultaten av dessa studier, hävdar att Puma Punku är en gigantisk maskin , till exempel en omvandlare eller generator av torsionsfält. Grunden för detta uttalande är det faktum att några av stenblocken är mest som detaljerna i en komplicerad mekanism. Konjugeringen av några sten "detaljer" från Puma Punk är tydligt synlig i bilden. Men för detaljerna i mekanismen är många av dem för fantasifulla dekorerade ...

Hittills finns en lämplig version av vem som exakt var byggaren av Puma Punk, när komplexet skapades och, viktigast av allt, det det användes för - existerar inte.

Hur kommer man till Puma Punku?

Du kan komma till komplexet från La Paz med väg nummer 1. Banan kan ta mellan en och en halv till två timmar (beroende på trafikstockningarna), du måste köra lite mindre än 75 km.