Oman

Oman som turistmål blir bara populärare. Det är känt för sin vackra natur och gamla traditioner, som civilisationen inte har utrotat. Samtidigt välkomnar den här muslimska staten turister och bekänner dem med sin unika kultur och skönhet i sina rum. I ett ord är Oman värd att se den.

Var är Oman?

Oman som turistmål blir bara populärare. Det är känt för sin vackra natur och gamla traditioner, som civilisationen inte har utrotat. Samtidigt välkomnar den här muslimska staten turister och bekänner dem med sin unika kultur och skönhet i sina rum. I ett ord är Oman värd att se den.

Var är Oman?

Landet ligger i Mellanöstern, i den sydöstra delen av den arabiska halvön. Det ligger intill UAE , Saudiarabien och Jemen. Världskartan visar att Oman tvättas av vattnet i Gulfen med samma namn och Arabiska havet, som tillhör Indiska oceanen.

Oman är 309 501 kvadratmeter. km - på denna indikator är staten på 70 plats i världen.

Regeringsform och statssymboler

Oman är ett sultanat, och i form av regering - en absolut monarki. Kraft i landet är ärvt. Oman sultanen har enorm kraft, samtidigt som statsministeren och chefen för flera ministerier samtidigt.

Oman flagga tre horisontella ränder (vit symboliserar världen, rött symboliserar kampen mot invaderarna, och den gröna är fruktbarhet) och en vertikal, röd färg och bredare. Här på flaggan, i sitt övre vänstra hörn, är Omans vapensköld - två korsade svärd, på vilka en traditionell omani-krökt dolk, hanjar, avbildas.

Oman klimat och natur

Huvuddelen om det berömda landet Oman på den arabiska halvön är stränder och fjordar , vattenfall och berg , ökensandar och berömda wadi , palmerlundar, tropiska oaser och savannaher. Naturen här är så mångsidig och magnifik att även på bilden kan du se hur mycket Oman är fantastiskt och till skillnad från vilket som helst tillstånd.

När det gäller klimatförhållandena är sommaren varm i landet, och vintern är varm. Det torra tropiska klimatet sträcker sig till det mesta av territoriet, och huvudstaden har i allmänhet rykte för att vara den hetaste staden i världen. I juni, i genomsnitt 34 ° C, och i januari - 26 ° C. På sommaren är sandstormer vanliga, och på våren från Rub-al-Khali öken blåser vindar som termometern kan stiga till + 50 ° C! Men i öknen når nattemperaturen ibland noll. Nedbörd i Oman är ganska sällsynt: i Oman faller från 25 (i ökenområden) till 500 (på kusten) mm per år.

Städer och orter

Oman huvudstad är Muscat . Detta är den största staden och faktiskt den enda metropolen i landet, ganska modern och samtidigt mycket färgstark. Det ligger vid kusten av Oman golfen, i de klippiga Hajar bergen. Det är särskilt vackert här på våren, när alla artificiella plantager med vilka huvudstaden är rik blomning. I Muscat är alla viktiga kulturella och historiska sevärdheter koncentrerade (förutom fort som är utspridda över hela landet).

Bland andra städer är orter och populära turistorter i Oman:

Befolkning, språk och religion

I 2016 var befolkningen i Oman 4,425 miljoner människor. De flesta av dem är araber, som är uppdelade i två grupper - "renrasiga" (Arab-ariba) och "blandade" (Musta-ariba). Det finns många mulattoes och representanter för Negroid-rasen, liksom utlänningar (enligt vissa källor, upp till 1 miljon). Bland de senare indianer, perser, balucher dominerar.

Det officiella språket är arabiskt, och de nationella minoriteternas språk är också vanliga. Men samtidigt är Oman ett mycket gästvänligt land, och många känner engelska. Detta gäller i synnerhet personalen på de flesta hotell , servitörer i restauranger och taxichaufförer.

Oman är en muslimsk stat, 85,9% av vars befolkning är muslim. Samtidigt kommer resenärer inte att stöta på någon aggression - befolkningen här är fredlig. Omanis vill bara att turisterna respekterar lagarna och traditionerna i Oman, inklusive de som rör religion.

Tull och traditioner

Grunden för Oman kultur är islam. I landet fram till nu är det möjligt att se den traditionella livsstilen bevarad trots civilisationens ankomst. Då spreds Islamabadets speciella riktning, och alla muslimska religiösa helgdagar firas.

Traditionella kläder i Oman är mycket populära bland lokalbefolkningen, som du inte hittar i europeiska kostymer (de bärs av servicepersonalen på hotell). Män både i städer och på landet bär långa vita skjortor (Dishdashi), och kvinnor går i färgade klänningar och svarta masker (burkas) som täcker hela ansiktet, förutom ögonen.

Ekonomi och valuta

Nivån på den ekonomiska utvecklingen i Oman beräknas som genomsnittlig. Export av olja är huvudintäkten i statsbudgeten. I jämförelse med andra oljeländer valde Oman emellertid en mer flexibel politik - dess ekonomi gradvis diversifieras, utvecklar nya riktningar - i synnerhet metallurgi och gasproduktion. Inte den sista platsen är i Oman och turism .

Flödet av utländska besökare började växa relativt nyligen, även om Oman öppnades för turister tillbaka 1987. De lokala orterna är placerade som dyra och fashionabla, men om du önskar i landet kan du koppla av och ganska budget. Omanens valuta är omani-rialen, lika med 1000 byte. En särdrag i sedlar är att å ena sidan information om nominalen ges på arabiska och å andra sidan - på engelska.

Turister i Oman betalar för tjänster och varor med rials. Kort accepteras i stora restauranger, hotell och köpcentra. Tipping är inte nödvändigt, men det är önskvärt.

Oman - attraktioner

Namnet på huvudstaden, statschefen och formen av den territoriella strukturen, statsspråket är givetvis användbar information om Oman, men det viktigaste som framtida turister vill veta är vad man ska se i landet. Nedan är en kort lista över de mest intressanta av dess sevärdheter:

underhållning

Förutom sightseeing i Oman för turister finns det många alternativ som du kan göra:

  1. Dykning är en av de mest intressanta aktiviteterna i Oman. De mest populära ställena för dykning är Musandam och Jahn Island, olika områden i Muscat, Cape Cantab, Bandar Jissa etc. Det finns skeppsbrott i landets vattenområde, du kan se valar och delfiner, havssköldpaddor och fantastiska korallskönhet.
  2. Strandferie i Oman är inte mindre efterfrågan. Hela kusten här är sandig, det finns väldigt få lokala stränder på stadens stränder, och i allmänhet finns det inte mycket människor. Paraplyer och solstolar tillhandahålls gratis till semesterfirare. Glöm inte att ta badtunnor för att undvika att skada dig själv med koraller.
  3. Utflykter i Oman erbjuds i öknen, pittoreska wadi (torra flodbäddar) och på små vikar, som kallas fjordar.

Även resenärer med ett litet barn kommer att vara intresserade av Oman, för att de kan välja mellan utflykter och strand-hotell tidsfördriv, aktiva och passiva fritidsalternativ.

Hotell i Oman

Den globala stardomstandarden är normen för Oman hotell. Även om deras nivå är något lägre än i UAE, är turisterna fortfarande ganska nöjda och bredden av valet av hotell och tjänsten i dem. I städerna i landet kan du hitta boende som dyra (4-5 och till och med 6 stjärnor) och budget (1-2 stjärnor och vandrarhem). Populära här och resort hotell, som endast syftar på en turist semester. Bland världens nätverk är institutionerna Radisson, Sheraton, InterContinental, Park Inn.

Strömförsörjning

Omanas nationella kök är ganska enkelt och tillfredsställande. Den är baserad på produkter som ris, fjäderfä, lamm och fisk. Delta även i att laga grönsaker och kryddor. Här baka många olika typer av bröd, och efterrätt serveras kandiserade datum och special Omani halva. Delar av mat är alltid generösa och svårighetsgraden är måttlig.

Kaffe anses vara en nationell dryck - det serveras med tillsats av kardemumma. Te i Oman är en "drink av gästfrihet", och alkohol används praktiskt taget inte av religiösa skäl.

I Muscat, Salal, Nizwa och andra turistiska populära städer hittar du restauranger som inte bara är omani och arabiska rätter, men andra där europeiska, italienska, kinesiska och indiska rätter serveras. Många hotellgäster använder buffertjänsten, men man bör komma ihåg att det allomfattande systemet i Oman skiljer sig något från det som antogs i Turkiet eller Egypten. Måltiden är tydligt definierad och alkohol serveras endast till middag efter 19:00.

Shopping funktioner

Souvenirer från Oman återspeglar huvudsakligen den orientaliska smaken. Turister bär härifrån daggers Hanjar, silver och sandelträsprodukter, kryddor och kaffe, parfymer och rökelse, sötsaker och även märkesvaror. Liknande varor köps bäst i stormarknader och specialaffärer, men för billiga souvenirer är det bättre att gå till den populära huvudstadsbasaren Matrah. Att veta hur man köper och vet vad man ska köpa i Oman, kan du bra ta ner priset, dessutom lovar en rundtur i shoppinggatan själv sig vara ett intressant äventyr.

säkerhet

Oman är ett av de säkraste länderna i Arabien. Här manipulerar extremistgrupper inte, och brottslighet tenderar att nollas. De viktigaste punkterna i vård av säkerhet för turister är:

Dessutom rekommenderar erfarna turister innan de åker till Oman för att ordna sjukförsäkring, vilket kommer att hjälpa till att spara pengar vid oförutsedda omständigheter.

Visa och tull

Du kan få visum från Oman på två sätt: antingen genom att kontakta ambassaden i förväg eller vid ankomst till flygplatsen. När du samlar in resväskor, kom ihåg att vissa saker kan dras tillbaka för inspektion: video, mat, växter. För starka droger ska du ha recept på en läkare. Korsa gränsen i motsatt riktning, ta hand om närvaron av kontroller för inköp som antikviteter och traditionella omani-dolkar (den senare ska packas i bagage).

Transporttjänster

Turister reser runt i staden främst med taxi, och förare måste pruta. Intercitytransporter utförs av bussar och minibussar. Det finns inga järnvägar i landet.

När det gäller biluthyrning i Oman är det ett av de mest populära transportsätten. Det är inte svårt att ordna ett leasingavtal, endast ett kreditkort och internationella rättigheter krävs. Rörelse höger sida. Var försiktig - det finns allvarliga böter för körning under påverkan, liksom för fart och pratning på mobiltelefonen under körning.

Hur kommer man dit?

Direktflyg till Oman hittills kan du inte flyga. Minst en transplantation krävs. Det bästa alternativet är att flyga genom Dubai . Dessutom kan du nå ditt resmål genom städer som Istanbul, Abu Dhabi , Doha. Där behöver du göra en överföring och flyga till Muscat, där den största flygplatsen i Oman ligger .

Också i Oman kan du få land och hav. Den första innebär att gränsöverskridande med UAE eller Yemen, och den andra - reser på ett kryssningsfartyg från Dubai, Bahrain, Mombasa , Kuwait med ett samtal till den största hamnen i Oman, Muscat.