Laos - floder

Laos och sjöar i Laos är ett av de viktigaste transportmedlen. På grund av det stora antalet forsar och vattenfall är inte alla flodarterier lämpliga för navigering. Dessutom används Laos floder aktivt för konstruktion av vattenkraftverk och produktion av energiresurser, för inhemska och jordbruksbehov (bevattning, jordbruk).

Med tanke på förekomsten av monsunklimatet i Laos fylls floderna under sommarflöden och drastiskt förkortas på vintern, vilket skapar en betydande vattenbrist.

Stora floder i Laos

Tänk på den viktigaste vattenartären i landet:

  1. Mekongfloden. Det är en av de största floderna på det asiatiska territoriet och på Indokina halvön. Det flyter inte bara i Laos, utan även i Kina, Thailand, Kambodja och Vietnam. Samtidigt avgränser Mekong delarna av Laos med Myanmar och Thailand. Flodens längd är 4.500 km, medan i Laos är längden 1.850 km. Mekongens längd är 7: e i Asien och 12: e i världen. Området i dess bassäng är 810 tusen kvadratmeter. km.

    Mekong är en flod som ligger Laos huvudstad - staden Vientiane , liksom flera andra städer i landet - Pakse , Savannakhet , Luang Prabang . Dessutom flödar flera floder in i den. Mekongfloden ligger 500 km från Vientiane till Savannakhet, där dess bredd växer till 1,5 km. För användning av motorbåtar, såväl som platta buntar och pajer. Förutom frakt används vattenflödena från Mekongfloden i Laos för vattenkraft, för risodling i flodflodar, där kustområden är mycket rika på silt, liksom i fiske och turism.

  2. Ka-floden. Det strömmar genom Vietnam och Laos territorium, och denna flod härstammar på gränsen mellan dessa två länder vid sammanflödet av floderna Nyong och Mat. Kajens längd är ca 513 km, poolområdet är 27 200 kvm. km. Mat tillhandahålls huvudsakligen genom regn, översvämningar - på sommaren och hösten. Årlig vattenförbrukning uppgår till 680 cu. m per sekund.
  3. Cong floden. Strömmar i tre stater i Sydostasien - i Laos, Kambodja och Vietnam. Start tar på åsen. Lengden på Cong-floden är ca 480 km.
  4. The Ma River. Det strömmar in i Sydkinesiska sjön. Källan till floden ligger i bergen i Vietnam. Floden Ma matar på regnvatten, det höga vattnet börjar under sommarhöstperioden. Längden på denna flod når 512 km, och bassängområdet är 28 400 kvm. km. Den genomsnittliga årliga vattenavloppet varierar inom intervallet 52 kubikmeter. m per sekund.
  5. Floden U. Dess längd är 448 km. Källan till floden U tar i norra Laos, i provinsen Phongsali. Floden matas av regn, på sommaren och hösten är det högt vatten. U-floden strömmar in i Mekong, och dess vatten används ofta för bevattning. Dessutom är V en mycket viktig transportartär i norra Laos.
  6. Floden Tyu. Det strömmar i Laos och Vietnam, och omfattningen i båda länderna är nästan densamma (165 km i Laos, 160 - i Vietnam). Ursprungen till denna flod ligger i nordöstra Laos, i provinsen Huaphan. Till höger rinner Tyu in i Ma-floden.