Lake Gatun


Gatun är den största konstgjorda sjön i Panama . Det ligger på Isthmus i Panama och grundades 1907 - 1913 under byggandet av Panamakanalen . Området på sjön når 425 kvadratkilometer. km och höjden på ytan över havet är 26 m. Den totala volymen av vatten är nästan 5,2 kubikmeter. m.

Byggandet av Gatun-dammen på Chagresfloden ledde till att en stor konstgjord reservoar uppkom, under fyllningen av vilken ett stort antal öar bildades. Den största av dessa är Barro-Colorado , där Smithsonian Institute for Tropical Research ligger. Bland de små, skogskogade öarna, som kan ses på ytan av sjön, lockas turister på avstånd av Isla Gatun.

Invånare i sjön

Från stranden ser Gatun oändligt ut. I sitt vatten bosatte sig snövit heroner och pelikaner. Trädbevuxna stränder är bebodda av vilda aber - hylla och kapuchin, trebladiga dammar och olika slags fåglar. Floddrakar fliter ofta på himlen ovanför sjön. Det finns ett överflöd av stor tonfisk och en intressant fisk "sergeant", så kallad till minne av den amerikanska militären.

Fritid för turister

Mycket spännande är resan på sjön med båt. Under det kan du beundra den exotiska vegetationen och hänga över de branta röda klipporna. Förutom älskare av vila och ekoturism lockar Lake Gatun ett stort antal dykare. Här och på Lake Alajuela finns utmärkta ställen att dyka. Där, under vattnet, finns resterna av järnvägen och ett stort antal byggmaterial.

Mycket ofta går turistgrupper till en annan syn på Lake Gatun - den restaurerade gamla piren. Härifrån längs leden kan du gå upp till den förstörda militärbasen, som brukade vara ett hemligt föremål. Dessutom är utmärkt fiske garanterat på ön Gatun. Det är bara 100 meter från fastlandet, så det kommer inga problem med el och mobil kommunikation.

Otroligt, men ön Gatun i sjön med samma namn, som har en yta på 3000 kvadratmeter. m, kan köpas på auktion. Utgångspriset är 26 tusen euro.

Hur kommer man till Lake Gatun?

Det enklaste sättet att komma till Lake Gatun är med bil längs Carr. Panamericana. Till exempel, från staden Penonomé på denna rutt utan trafikstockningar, blir resan på cirka två timmar.