Sniglar i akvariet - arter, användbara råd om innehållet i skaldjur

Mollusks spelar en viktig roll i hemdammarna. Bland amatörer är en mängd sniglar i akvariet populär, vars art uppskattas i dussintals. De kommer in i vattnet från överallt - på den väckta växten kan vara kaviar, men några akvarister köper medvetet. Mollusks närvaro är acceptabelt i alla kärlekar, förutom att gyta.

Varför behöver vi sniglar i ett akvarium?

Blötdjur i dammen utövar en dubbel roll - de hjälper uppfödaren att ta hand om det levande hörnet och samtidigt få några problem. Vad är en snigel i ett hem akvarium - skada eller nytta:

fördelar:

  1. Blötdjur anses vara naturliga sjuksköterskor i reservoaren. De rengör jorden, glaset, äter matrester, ruttande växter, därigenom upprätthåller renheten och minskar nivån av toxiner i miljön.
  2. Beteendet hos vissa arter (till exempel melan) är en indikator på renheten av vatten - med brist på syre flyter de till ytan. Detta gör det möjligt för uppfödaren att hitta problem i tid.
  3. Ljusa representanter för skaldjur med ett färgstarkt skal tjäna som dekoration för vardagsrummet.

nackdelar:

  1. Kan äta växter på grund av brist på mat;
  2. Vissa blötdjur (till exempel fizy) utsöndrar slem;
  3. Ofta finns det överbefolkning - individer måste manuellt radera.

Typer av akvarie sniglar

Trots alla minuser håller de blötdjur i dammen som medicinska orderbitar. Till exempel, användbara sniglar för akvariet - ampularia, de införs specifikt för att upprätthålla renlighet. De tränger in i svårtillgängliga platser och tar bort algtillväxten, plockar upp inte ätit mat. Det finns olika sniglar i akvariet, deras typer skiljer sig i former, storlekar, färger, de flesta är ofarliga. Reservoarens utformning blir mer intressant om det finns sådana invånare i den.

Snail physis i akvariet

Aquarium sniglar fizy - vanliga skaldjur med en intressant skalstruktur, på grund av vilken de tas till de mest avlägsna hörnen. De har en rundad, med en spetsig topp och en vänster handfat lindad till vänster. Dess färg är brun eller brun, individens kropp är mörk. De är små i storlek - bara två centimeter. De har lungrespiration, de kan inte leva utan vatten för länge. Mysen äter till och med de tuffaste plantorna, producerar en klibbig tråd (slem), som är fäst på inredningen och löv, multipliceras snabbt. Som mediciner är endast användbara i små kvantiteter.

Snigelrulle i akvariet

Aquarium sniglar spole - en traditionell representant för sötvatten blötdjur, i naturen finns överallt. De har ett platt skal, snoet spiral, rödaktig eller brun. Vapenrustningen hos vuxna är 35 mm. i diameter och 10 mm. tjock. De rör sig på ett platt bredben med horn och ögon på huvudet. Kan leva inom ett brett temperaturområde. Användbar eftersom de samlar bakteriefilm från förfallna växter, inte raka friska löv. Men de fortplantar sig snabbt och måste delvis avlägsnas, så att spolarna inte fyller hela kroppen av vatten.

Snail melaniya i akvariet

Denna viviparous blötdjur, lever i marken. Melanias är utrustade med ett skal upp till 3,5 centimeter långt i form av en smal kon. Färgen på skalet varierar från gulgrön till mörkgrå med lila längsgående slag. Kroppets färg är lila eller silver. Melanias andas med gyllor, för dem är det viktigt att ha tillräckligt med syre i vattnet.

Ground sniglar i akvariet är användbara genom att de blandar substratet i botten, rengör det av resterna av mat och rutt. Genom att gräva granuler förbättrar de gasutbytet, förhindrar rötning av organiska partiklar. Med dem är biologisk jämvikt stabilare. Melanias leder en dold livsstil och multiplicerar snabbt. För sin normala förskjutning bör jorden vara grovkornig - 3-4 mm.

Helen sniglar i akvariet

Aquarium sniglar Helen - rovdjur, de matar på sina congeners, de har ett ribbat skal, koniskt, utan ett slut. Färgen på skalet är gul med spiralband i mörkbruna toner. Molluskens storlek är 15-20 mm. Dess kropp är grågrön. Helena gräver i marken, hon behöver mjuk sand eller grus. Hemma, det multiplicerar inte. Hennes diet är carrion och små sniglar. De är populära rovdjurarter, de bidrar till att bekämpa tillväxten av befolkningen hos andra mjölkare i dammen. Men med stora släktingar kan Helen inte klara sig.

Ampularia sniglar i akvariet

Ampularia är de största vanliga molluskerna, spiralskalets diameter når 5-7 cm. I de flesta fall finns gula sniglar i akvariet, mer sällan - blåbär, blå och brun. Ampullariabenets ben är ljust eller mörkt. De har en lång mustasch, en sifonrör, som de andas in i luften och drar den över vattnet. När mat är knappt skadar ampullaria växter. Sådana sniglar i akvariet och vissa arter av fisk, till exempel ciklider, är fiender. Den senare kränker ampulären - drar vid mustaschen och plockar kroppens delar, vilket ibland leder till deras död.

Horned snigel i akvariet

Det är en ljus svart och gul blötdjur som mäter upp till en och en halv centimeter. Den varaktiga rustningen av individen är dekorerad med taggar i form av horn. De har sina egna musslor i varje skal, ibland bryter de av, men det påverkar inte dess hälsa. Törnen är mycket skarpa, de tjänar som ett skydd för en snigel i ett akvarium med fisk - de kan skada dem som vill smaka på blötdjur. De odlar inte i färskt vatten, planteras som effektiva städare, snabbt äter alger. Rogats kan fly och leva länge utan vatten, vandra runt tanken.

Afrikanska akvarieleglar

En jättelös mollusk som har hjärta, hjärna, njure, lunga och ögon. Storleken på skalet når 25 cm, kroppens längd - upp till 30 cm afrikanska sniglar i akvariet - art:

Som ett skydd för afrikanska skaldjur är ett plexiglas akvarium med en kapacitet på 10 liter per capita utan vatten täckt med lock, med öppningar för luftåtkomst lämplig. Som en jord används en blandning av trädgårdsjord. Afrikanska invånare föredrar en temperatur över rumstemperaturen - 25-28 ° C. Särskilda anordningar används för uppvärmning.

Aquarium sniglar marisa

Detta är en stor art, storleken på skalet når 6 cm i höjd. Skalet har tre eller fyra varv, färgen varierar från gulaktigt till brunt med mörka remsor. Ben - köttfärgad med fläckar (man) eller choklad (kvinnlig). Innehållet i sniglar i akvariet kräver en speciell temperaturreglering - vatten 21-25 grader måttlig styvhet. Marises är känsliga för den kalla omgivningen på grund av tropiskt ursprung. De är omnivorösa och klumpiga, du kan inte lämna dem hungriga - de kan äta vegetation under roten. Beteende fridfullt, fisk berör inte.

Aquarium zebra snigel

En sebra snigel är en vacker, mycket användbar art, upp till två centimeter i storlek. Den ljusa gyllene zebraens hus är dekorerad med svarta ränder, det andra namnet på lösnusen är Neretin. Husdjur är enkla i innehåll och mår bra i ett akvarium av alla storlekar. De upptar inte behållaren med sin befolkning, eftersom unga växter behöver havsvatten (saltat vatten). Vuxna individer kan leva i vilken miljö som helst. Neretiner är sniglar som rengör akvariet: glas, stenar, snags, landskap från alger. De skadar inte växter och invånare, helt ofarligt och harmlöst. Men de lever lite - ett år.

Aquarium sniglar - underhåll och vård

Stamina och utmärkt anpassningsförmåga till alla villkor hänför sig till mjölkarnas dygder. De kan leva som i rent, syresatt vatten och i skräp med organiska rester. Sådana boende borde inte tas från vattenkroppar - många av dem blir mästare för parasiter som orsakar fiskesjukdomar. Det är bättre att köpa blötdjur i en djuraffär och tillbringa en månad i karantän (ett separat fartyg).

Sniglar är indikatorer på syre i miljön, när det är kort, går de upp för att svälja frisk luft. Enligt ammoniak och nitrater bibehålls vattenkvaliteten som för fisk. Sniglar i akvariet (alla arter) föredrar en kalciummättad hård miljö. Om den är för mjuk kan de inte bygga ett starkt skal - det kommer att kollapsa.

Den optimala temperaturen för mediet för de flesta mjölkarnas liv är 18-28 grader. I varmt vatten äter de snabbare, växer och kryper, men lever mindre. Under gynnsamma förhållanden - börja multiplicera. Vid en vattentemperatur på 18 grader blir sniglarna styva, blir tröga, faller i viloläge, och när den faller dör de. Individer har en speciell egenskap - de "springa" från fartyget. Därför är en behållare med sådana invånare utrustad med ett lock. De flesta arter multipliceras snabbt, de måste avlägsnas manuellt, så att befolkningen inte blir för stor.

Sniglar i ett akvarium med fisk kan angripas av den senare. Sådana individer som ciklider, gourami, en familj av guldfisk, även räkor är inte vilda för att äta skaldjur. De klämmer fast sina whiskers, kroppsdelar, de kan helt gräva ut en bosatt från skalet. I blötdjur, om det är skadat, kan stammen delvis växa igen. Men om det är förolämpat - det är bättre att plantera ett husdjur så att det inte dör. Sniglar i akvariet, typer av sjukdomar:

  1. Koma. Ibland kommer sniglar inte ut ur huset, det beror på brist på syre, om akvariet är överbefolkat. Vi måste sätta dem i ett rymligt fartyg;
  2. Handfatet är holey. Det är nödvändigt att öka hårdheten i vatten och att mata djuren med kål och sallad.
  3. Skadedjur. Ibland blir skalet vit. Djuret ska placeras i saltlake i 15 minuter.

Vad äter akvarielåglar?

Blötdjur är mättade med biologiskt avfall från fisk, alger, döda växter. Men om de börjar äta växter behöver djuren matas. Vilka sniglar äter i akvariet:

Foder skaldjur bättre på kvällen eller på natten. Söta, kryddiga, syltade och röka produkter kan inte ges till sniglar. Salt är ett gift för husdjur. Till skalet på skaldjur var starkt och glänsande, kalcium skulle läggas till maten. Dess källa kan vara sepia (benbläckfisk, säljs i husdjursaffärer), malade äggskal, skalrock.