Kalium i mat

Kalium är den tredje viktigaste metallen i människokroppen. Han spelar en dominerande roll i vår hälsa, eftersom han är ansvarig för att reglera blodtrycket, liksom muskel- och nervsystemet.

För balansen i kalium i kroppen möter njurarna - genom dem är dess överskott ute utanför. Av denna anledning bör personer med njursjukdom inte inkludera i deras kostfoder som innehåller kalium i stora mängder.

Bristen på kalium i kroppen är ganska sällsynt, eftersom kalium finns i de livsmedel som vi vanligtvis konsumerar dagligen (apelsinjuice, bananer, spenat, bönor, linser, yoghurt, mager mjölk, lax).

Bristen på kalium i kroppen kan provoceras av följande faktorer:

Några av de viktigaste symptomen på kaliumbrist i kroppen är följande:

Det genomsnittliga dagliga kravet på en vuxen i kalium är cirka 2000 mg per dag. Sådan kaliumkvantitet finner vi i följande livsmedelsprodukter: i 4 bananer, eller i 5 tomater, eller i 4 potatisar.

Kaliumbaserade livsmedel är speciellt nödvändiga för idrottsmän - för att täcka förlusten av muskelmassa och kalium, som under intensiv träning elimineras från kroppen genom svettning.

Många kallar orsaken till högtrycksmat som innehåller en stor mängd natrium (salt). Men de flesta vet inte att överdriven infatuation med mat som inte innehåller kalium kan också orsaka en ökning av trycket. De antihypertensiva egenskaperna hos kalium är att det hjälper till att ta bort natriumsalter från kroppen. Dessutom utvidgar kalium blodkärlen och hjälper därigenom hjärtat att fungera bra.

En annan viktig egenskap hos kalium är dess deltagande i hjärnan. Kaliumkanaler i hjärnan spelar en dominerande roll i processerna för minne och lärande. Vissa studier har visat en minskad sannolikhet för stroke hos de människor som konsumerar mycket mat som innehåller kalium. Hos diabetiker kan brist på kalium i livsmedel sänka blodsockernivåerna, vilket leder till hypoglykemi.

Vissa tror att kalium har lugnande egenskaper, eftersom det stimulerar kroppen efter stressen. Kalium är inblandat i metabolismen av fetter, proteiner och kolhydrater, vilket bidrar till klyvningen av dessa näringsämnen. Dessutom är kalium ansvarig för muskelkontraktion.

Om kaliuminnehållet i livsmedel kommer in i kroppen i stora mängder, kommer överskotten att ge upphov till följande problem:

Hur mycket kalium finns i olika livsmedel kan du ta reda på från följande tabell (mg / 100 g):

Inkludera kalium i din kost! Mat med kalium är vanligt och tillgängligt till priser. Glöm inte att kalium balanserar hög natriumhalt i kroppen och kan skydda dina blodkärl - och därmed hjärtat.