Ithran National Park


I den norra delen av Marocko , bland de mellersta Atlasbergen, är en liten provins - Ifran. Trots storleken på detta område kan du se helt enkelt otroligt olika landskap: torra steniga kullar med sällsynt vegetation ersätts av mäktiga cederträd och ökenlandskap passerar smidigt in i snötäckta foten. I hjärtat av provinsen är en liten stad med samma namn - Ifran, varav den omfattande nationalparken Ifrane National Park.

Slående kontrast mellan öken och monotona landskap i låglandet och Atlasberget landskapet är slående, vilket ofta jämförs med de schweiziska backarna. Denna likhet är särskilt tydlig på vintern, när bergen är täckta av en snöfilm. Eller på våren när de stormiga strömmarna av tinat vatten börjar falla från toppar, bildar vattenfall, floder och sjöar "vakna" och fårfjällen sprider sig över det färskt gräset i backarna.

reserv

Nationalparken Ifran ligger på en höjd av ca 1650 meter över havet. Det skyddade området sträcker sig över 500 km² och täcker spill av flera floder, pittoreska sjöar och den största i landet cederträd - en av de mest skyddade i världen. Själva ordet "ifrane" i översättning från berber dialekten betyder "grottor", och det finns faktiskt många av dem i de lokala bergen. Zonen blev skyddad endast 2004, huvudsyftet med parken var skyddet och restaureringen av sällsynta hotade arter av flora och fauna i Marocko .

På grund av överfloden av floder och sjöar i detta område anses Ifran vara den största reservkällan för vatten i landet. På grund av det faktum att det aldrig finns en brist på det här, finns ett stort antal fåglar på parkens territorium, många djur och reptiler finns. Iftan vegetationen i parken är inte alls som den traditionella nordafrikanska floran: lönn och poppelplantor växer här, och det finns många rena och kalla sjöar rik på fisk. I staden Ito, i riktning mot Azra, kan du beundra och helt "främmande" landskap: Ventilerna från hundratals utdöda vulkaner överraskande liknar månens yta.

Klimatet i provinsen skiljer sig också väsentligt från resten av Marocko : här varierar det på europeisk väg från säsong till säsong - varm sommar, regnig höst och riklig snöig vinter. Tack vare den senare, inte långt ifrån parken finns det även en liten skidort Michlifen, en plats för vila inte bara för marockaner, men också för många utländska turister.

Ifran Cedar Forest

Naturligtvis är de hundraåriga cederträarna själva mycket värdefulla - inte bara på grund av dyrt och sällsyntt trä utan också tack vare cedertolja och jämnnålar som aktivt används i medicin.

Men i Ifran nationalpark finns också en riktig skatt - nästan tusen år gammal jätteceder, en symbol för Marockos tidigare makten. Den antika jätten fick till och med sitt eget namn - han har ett smeknamn på Guro-cedaren, till ära för den segerrika generalen i den franska armén Henri Guro, som tjänstgjorde i de afrikanska kolonierna i slutet av nittonde århundradet. Under första världskriget kämpade generalen i spetsen för marockanska koloniala trupperna och fick många priser. Den allmänna namnet är också den skog där den berömda cedern växer.

Gouraud skog blev en fristad för de utrotningshotade arterna av berbermakar - majot. Detta är en av de få ställen i deras bostad i hela världen. Förutom dem lever otters, hjort, rovdjur "stora katter" och stora fågelfolk i skogen. En intressant syn är den pittoreska sjön Afennurir, som sträcker sig i mitten av gamla cedrar.

Hur kommer man till Ifran National Park?

Från den kejserliga staden Fez är provinsen Ifran bara sjuttio kilometer bort eller en och en halv timme bort. Inte långt för att åka dit och från Meknes eller Henifra. Den reserverade zonen börjar tio kilometer från staden, det finns en direkt motorväg, så du kan komma dit på mindre än en halvtimme. För en resa kan du hyra en bil i Ifran eller ta en taxi. Dessutom följer nationalparken många sightseeingvägar, bland annat från andra städer.