Krasilni Shuara


Alla som någonsin har besökt den marockanska staden Fez vet att i denna stad finns ett stort utbud av lädervaror. Kommer på den lokala marknaden , fånga ögonen på många väskor, plånböcker och skor. Därför är alla intresserade av frågan, var tillverkas dessa eleganta lädervaror? Platsen för bearbetning av skinn och produktionen av läderprodukter är Shuars färgämnen.

Funktioner vackrare än Shuar

Krasilni Shuara kan kallas Fezs största attraktion . Går igenom marknaderna i staden, i vissa områden börjar du känna en skarp lukt. Det vill säga att läderkooperativet ligger i närheten. Här kan vem som helst ta dig till platser där djurskinn behandlas. Mästarna i Shuar-färgningen arbetar endast med halalskinn, det vill säga med skinn av de djur vars kött är "godkänt" av Koranen. På marknaderna hittar du därför bara de produkter som användes vid produktion av get, får, kamel eller kohud.

De Chuarish bostäderna i Marocko representerar en stor innergård där stora lera vattendrag av 1100-talet är belägna. Först i gården på flera åsnor levererar de nästa skikt från de närmaste slakterierna. Lärlingar blötlägger skinnen i en lösning av snabbklim, varefter de rengörs av ull. Rakade ullfyllda ottomaner - populära marockanska souvenirer.

Efter rengöring blöts huden i speciella trummor i en lösning av vatten och limejuice. Soaking kan vara flera timmar. För att göra huden mjukare behandlas den med kyckling, hund eller duva. Det är därför i dammarna i Shuar i Marocko en fet lukt. Om det behövs kan du köpa en massa mint, vilket på något sätt bryter den här skarpa lukten.

Trots det faktum att de flesta garverier länge har använt syntetiska färgämnen, i färgämnena på Shuar, sker färgen av skinn uteslutande med hjälp av naturliga ingredienser. För denna journeyman använd hans farfars och farfarfars hemligheter. Enligt gamla recept, praktiskt taget från vilken produkt som helst, är det möjligt att få ett kvalitativt färgämne:

Får- och getskinnet målas snabbt, och kamel är den längsta. Nyligen kommer kamelskinnar sällan i färgning av Shuar, vilket är förknippat med en ökande efterfrågan på kamelridning. Efter målning hänger skinnen på väggarna eller läggs ut på byggnadens tak. Efter torkning skickas råvarorna till lokala verkstäder. Här på Chouarafärgets territorium finns det affärer där du kan köpa farmor (kända marockanska skor utan bakgrund), väskor och jämn läderjacka.

Hur kommer man dit?

Att komma till den färgade Shuara är ganska svårt, eftersom deras exakta adress inte specificeras någonstans. För 10-50 dirham ($ 2-12) hjälper lokalbefolkningen dig att gå direkt till platsen. Men om du vill kan du klara dig själv. För att göra detta borde du flytta längs en av de två parallella vägarna från de vackra blåa portarna till Bab Bouloud. Cirka 800-900 meter framför dig kommer det att vara madrasah Al-Attarin, varefter du ska svänga till vänster och gå ca 500 meter. Här börjar Shuarfärgerna, du kan ta reda på den karakteristiska lukten.